Studentflak i olycka i Göteborg

Ett studentflak blev inblandat i en olycka vid Heden i centrala Göteborg. Enligt räddningstjänsten ska det ha varit kaotiskt på platsen.
Minst 14 personer har enligt polisen förts till sjukhus.
Annica Johansson blev vittne till händelsen och grep själv in och hjälpte en av studenterna.
– Det var nästan som en krigszon kan man säga, med skadade som låg överallt, säger hon.

ANNONS
|

Flera enheter från ambulans och brandkår larmades till platsen.

– Det är ett räcke som har gett vika så det är flera som har ramlat ner, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg till GP.

Räddningstjänsten uppgav att det inledningsvis var kaosartat på olycksplatsen.

– Vi åkte som vanligt och folk dansade. Sedan kändes det nästan som en krock, säger en av personerna som var på flaket, till TV4 Nyheterna.

Flaket tvärnitade vilket gjorde att flera personer ramlade omkull.

– Jag är jätteskakig. Det var hemskt att se och jättetragiskt. Det är så sjukt att se folk gå från att vara glada, hoppa och vara lyckliga, till tårar. Jag har en klump i magen, säger personen till TV4.

ANNONS

”Vi skrek och försökte få den att stanna”

Efter olyckan spärrades ett stort område av.

– Vid avspärrningarna sitter folk som har blivit omhändertagna av ambulanspersonal. Det är också många oroliga anhöriga som frågar efter information, samt unga studenter som gråter och är skakade, säger GP:s reporter Adam Elmervik.

Ett vittne på platsen berättar att några av dem som var på flaket är bekanta:

– Jag vet inte hur det har gått för dem. Har bara hört att folk är skadade. Att någon ska ha brutit foten, någon har brutit näsan eller skadat ryggen, säger personen.

Ett annat vittne såg olyckan och hörde hur folk skrek när det hände.

– Lastbilen fortsatte köra, och vi skrek och försökte få den att stanna.

En av dem som var på plats för att titta på studentfirandet är Oscar, vars systerdotter befann sig på flaket när olyckan inträffade.

– De tror att hon har brutit benet, och hon ska köras till sjukhuset, säger Oscar.

Hur känns det här för dig?

– Det känns som att det är såhär att vara människa, att vi människor är ömma. En dag kan vi glädjas och en dag händer något sånt här.

”Var nästan som en krigszon”

Annica Johansson stod utanför Ica på Sten Sturegatan och skulle köpa lunch när studentflaket kom körande. Hon tänkte just att det var en härlig dag för studenterna när plötsligt ett tiotal av dem rasade rakt ner i asfalten.

ANNONS

– Jag rusar fram och tar tag i den första tjejen jag kommer fram till, hon hade ramlat ut med ansiktet först, säger Annica Johansson.

Annica har jobbat som undersköterska i 40 år och det satt i ryggmärgen hur hon skulle agera. Hon stannade tills en ambulanssjukvårdare kunde ta över. Då satt tjejen upp och kunde prata.

– Man är lite skärrad efter detta. Det var väldigt kaotiskt när det hände. Det var nästan som en krigszon kan man säga, med skadade som låg överallt. Det kunde ha gått ännu värre, för de ramlade handlöst ut i mötande trafik.

Annica Johansson blev vittne till olyckan och grep själv in och hjälpte en av studenterna.
Annica Johansson blev vittne till olyckan och grep själv in och hjälpte en av studenterna. Bild: Privat

Ett tiotal skadade

Strax före klockan 13 meddelade Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst att ett tiotal personer bedömts vara i behov av sjukhusvård och har förts till sjukhus.

– Vi vet inte om enskilda skadelägen, men ingen av dessa patienter har ett tillstånd som bedöms som livshotande, sa Fanny Edstam, på Sahlgrenskas presstjänst.

Vid 15-tiden meddelade polisen att åtminstone 14 personer förts till sjukhus.

Polisen utreder brott

Polisen utreder nu händelsen som vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– Det är ingen som är delgiven om misstanke än, men just nu utreds händelsen som detta, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

ANNONS