Stora mängder kontanter har kunnat beslagtas inom fallet.
Stora mängder kontanter har kunnat beslagtas inom fallet. Bild: Ekobrottsmyndigheten

Stort åtal för pengatvätt genom falska löner

Genom skenanställningar och falska inkomstuppgifter ska de ha tvättat över 33 miljoner kronor.
Nu åtalas 17 personer misstänkta för grova penningtvättsbrott.
– Detta är bara en första del av åtal som förväntas till följd av denna insats, säger kammaråklagare Daniel Larson.

ANNONS
|

Under torsdagen lämnade åklagare vid Ekobrottsmyndigheten in ett stort åtal till Göteborgs tingsrätt.

Det handlar om 17 personer som misstänks för olika grova ekobrott.

Under flera år menar åklagaren att de ska ha bedrivit ett storskaligt penningtvättsupplägg där brottspengar har tvättats rena genom skenanställningar och falska inkomstuppgifter.

Totalt handlar det om över 33 miljoner kronor som ska ha tvättats genom flera aktiebolag som ska ha agerat som skenarbetsgivare. Bolagen ska ha rapporterat över 25 miljoner kronor i lön till personer som inte jobbat där på riktigt.

– De som har kontanter att tvätta kan ofta kopplas till organiserad brottslighet, till exempel kriminella nätverk som säljer narkotika. De falska inkomstuppgifterna ger sken av en laglig inkomst och i nästa steg används de för att få felaktiga utbetalningar från våra välfärdssystem och skaffa sig krediter genom kreditbedrägerier – krediter som sedan betalas av med brottspengar, säger Daniel Larson vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

ANNONS

Beslagtagit fastigheter, kryptovaluta och klockor

I samband med utredningen gjordes flera tillslag där man beslagtog tillgångar värda flera miljoner från flera av de misstänkta personerna. Det ska handla om fastigheter, kontanter, bankmedel, kryptovaluta, guldföremål, klockor och andra lyxvaror.

Som en del av åtalet begär man även att flera av de misstänkta ska få långa näringsförbud.

Åtalet är det första av flera åtal i en myndighetsgemensam insats mot penningtvätt med hjälp av falska inkomstuppgifter. Enligt Ekobrottsmyndigheten fortsätter man jobba med flera andra utredningar där pengar tvättas med hjälp av liknande upplägg.

– Det är viktigt att använda myndigheternas gemensamma kraft och verktyg att bekämpa denna typ av systemhotande brottslighet. Jag påstår i åtalen att brottsligheten varit ägnad att rubba tilliten till skatte- och kreditsystem och vill att domstolen prövar detta som en försvårande omständighet, säger Daniel Larson.

LÄS MER:Avslöjande: Lätt att tvätta pengar

LÄS MER:Hävdar att hon lurades av romansbedragare – blev själv åtalad för pengatvätt

LÄS MER:Maltas exledare åtalad i korruptionsfall

ANNONS