14 personer avvek från Migrationsverkets förvar i Kållered på torsdagskvällen.
14 personer avvek från Migrationsverkets förvar i Kållered på torsdagskvällen. Bild: Stefan Berg

Stor rymning från Migrationsverkets förvar

14 personer rymde under natten till fredagen från Migrationsverkets förvar i Kållered. Det bekräftar polisen för GP.
– Vi har kännedom om händelsen, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

ANNONS
|

Vid midnatt natten mot fredagen avvek 14 personer från Migrationsverkets förvar i Kållered. De ska ha flytt genom att ta sig ut genom ett fönster.

Även Migrationsverket bekräftar uppgiften för GP och berättar att en anställd upptäckte att ett fönster i datasalen var förstört. Vid den efterföljande inräkningen konstaterades att 14 personer hade avvikit.

Polisen i Göteborg fick under natten till fredagen kännedom om händelsen, men de ser det i nuläget inte som en polisiär fråga.

– Det är Migrationsverket som jobbar med detta ärende, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Det är ännu oklart var personer tagit vägen.

ANNONS

Enligt uppgifter till nätsajten Blankspot, som var först att rapportera om händelsen, ska 65 intagna ha funnits på förvaret vid rymningstillfället.

Då fönstret stod öppet ska fler personer ha haft möjlighet att lämnat förvaret om de hade velat.

Efterlysta av polisen

Migrationsverket uppger att rymlingarna nu är efterlysta av polisen.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg uppger precis som sin kollega Göran Carlbom att det inte pågår något aktivt sök efter personerna av polisen i region Väst som inte har något sökområde att gå efter.

Guna Graufelds är presskommunikatör vid Migrationsverket och berättar att myndigheten ser mycket allvarligt på händelsen.

– Självklart är det allvarligt att människor har rymt och det kommer nu att utredas hur det har kunnat ske och hur vi kan arbeta för att det inte ska kunna hända igen, säger hon till GP.

Hon berättar fortsatt att det är ovanligt att så många personer rymmer från ett förvar vid samma tillfälle.

– Det är väldigt ovanligt att det sker en så pass stor rymning. Om det är den största vi har haft kan jag inte svara på, men det är som sagt ovanligt att så här många rymmer, säger hon.

Ska förbättra skalskydden

Guna Graufelds uppger att hon inte kan gå in på vilka människor det är som har rymt.

ANNONS

– Vi har lämnat information om vilka de är till polisen och det är nu upp till dem att eftersöka vart personerna har tagit vägen, säger hon.

Graufelds berättar fortsatt att Migrationsverket nu har stängt den delen av förvaret där rymningen inträffade och att myndigheten nu kommer att fortsätta med att förbättra skalskydden vid förvaren för att undvika fler rymningar.

Polisen i region Väst uppger att ärendet i första hand nu hanteras av gränspolisen tillsammans med Migrationsverket.

På lördagsmorgonen hade Migrationsverkets presstjänst inga nya uppgifter om rymningen.

ANNONS