Steampunk - ånga på modet

ANNONS

Steampunk är subkulturen som tar det bästa från 1800-talet, kombinerar det med framtidsvisioner och skapar en helt egen värld. Två Dagar gick på steampunk-fest i Gamlestan för att lära oss allt om luftskepp, höga hattar – och hur man tävlar i att fika.

Det svajar friskt i träd och lyktstolpar när stormen Egon dundrar fram genom Göteborg. Längs med Artillerigatan i Gamlestan kämpar ett tappert gäng med tre decimeter höga hattar mot vinden, och med vindbyar på 30 meter per sekund får de slita hårt för att inte behöva ta farväl av sina huvudbonader.

För omgivningen är hattbärarna en märklig skara människor, vilket beror på att omgivningen inte har en aning om vad som pågår några hundra meter bort.

ANNONS

Utanför ingången till det gamla skyddsrummet Berg 211, som i dag fungerar som en välanvänd eventlokal, står en hemsnickrad ångmaskin och puttrar. Innanför de massiva dörrarna är det betydligt lugnare och här finns ännu fler höga hattar, som inte längre riskerar att blåsa bort. På resten av sina kroppar har hattbärarna veckade klänningar och propra kostymer av äldre snitt. Vid en första anblick är det som att kliva rakt in i 1800-talet. Och det är också vad jag – nästan – har gjort. Jag befinner mig nämligen på mitt livs första steampunkfest.

– Steampunk började som en litterär genre, till skillnad från många andra subkulturer som är musikbaserade. Termen steampunk myntades på 1980-talet och har sedan dess utvecklats till en hel kultur. Den har drag av både postapokalyps och viktoriansk stil, säger Hanna Ågren, vice ordförande i föreningen Steampunk Götheborg.

– Man tar det roliga från den viktorianska tiden, det man saknar i dag. Många av oss tycker om att komma ifrån det digitaliserade och den konstanta tillgängligheten en stund. Steampunk är gammaldags utan att vara konservativt. Det är inte så att vi är emot dagens teknik men vi vill få tillbaka den sociala kontakten och uppfinningsrikedomen. Vi tar det positiva från en gammal tid men använder det för att bygga framåt.

ANNONS

Estetiken är den kanske viktigaste delen av steampunken, och den kan appliceras på bland annat kläder och tekniska uppfinningar. Själva designen kännetecknas bland annat av ångmaskiner, höga hattar, läder, mässing, kugghjul, klockor och flygarglasögon. Eller helst av allt: allt på en och samma gång. Att göra sina egna steampunkkläder eller uppfinningar är mycket populärt – och det kan göras på olika sätt.

– Det finns olika varianter av steampunk, säger Hanna Ågren. Det finns varianten där du lite fritt sätter kugghjul på allting, men det finns också varianten där du faktiskt försöker få saker att fungera.

En av dem som föredrar det sistnämnda är Frank Alfredsson, steampunknestor och delägare i Berg 211 i Gamlestan, som tillsammans med föreningen Steampunk Götheborg anordnar den återkommande festen Steampunk at the Mountain.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder, och jag gillar kläderna inom steampunk. Sen är jag också snickare i grund och botten, och har alltid dragits till det här med mekanik och uppfinningar. Och just uppfinningsrikedomen är det jag tycker är allra häftigast med steampunken, säger Frank Alfredsson.

Faktum är att han är så förtjust i det att han inför festen har lagt närmare 50 000 kronor på att köpa och bygga steampunkifierad inredning. Ångmaskinen utanför ingången är hans verk, långa ”kopparrör” (egentligen kopparsprayade plaströr) sträcker sig längs hela taket, och här och var pyser ånga ut ur hörnen. Koltrådslampor lyser upp området ovanför en vetenskapsman som blandar rykande drinkar med kolsyreis och i andra änden av lokalen har Frank byggt ett luftskepp av en optimistjolle som han köpt av en kille i Kungsbacka. Och ska man tro Frank är inredningen en av hans bästa investeringar.

ANNONS

– Det har varit jätteroligt att fixa med det, och det blev väldigt bra tycker jag. Man måste sticka ut, och min önskan är att vi ska kunna ha en sådan här fest tre–fyra gånger per år. Och då kan vi återanvända kulisserna, säger Frank, och fortsätter:

– Man ser att steampunk växer överallt. Koltrådslamporna var snudd på omöjliga att hitta förut, i dag behöver du bara åka till en byggmarknad.

Festen i Berg 211 puttrar vidare. I baren serveras den steampunkvänliga drinken Rusty Nail, gjord på Grant’s whisky och Drambuie, framför baren lär artiga herrar i vaxade mustascher känna varandra och i ett hörn står Professor Elemental, en steampunk-rappare iklädd tropikhatt och Union Jack-mönstrad kavaj som flugits in från Brighton enbart för den här festen.

Snart avbryts den lugna, jazziga musiken av att någon testar mikrofonen lite försiktigt. Det är Steampunk Götheborgs ordförande, Emil Jonasson som vill hälsa de 200 gästerna välkomna och berätta att det börjar bli dags för teduell.

Fenomenet teduell är lika enkelt som genialt. Det är en tävling som härstammar från Storbritannien och reglerna är få men strikta. Två kombattanter tar varsin kaka, helst en engelsk shortbreadkaka, och doppar sedan ungefär tre fjärdedelar av kakan i en kopp te. Domaren räknar därefter till fem innan de tävlande lyfter sina kakor till luften. Den vars kaka först faller sönder förlorar, och eftersom engelska kakor snabbt blir upplösta i varmt te brukar det inte ta många sekunder innan en vinnare kan koras.

ANNONS

– Det är mycket te i steampunk, eftersom 1800-talets England är väldigt populärt, säger Hanna Ågren. I Göteborg finns det afternoon tea på Steampunkbaren på söndagarna och en gång i månaden brukar vi dricka te på en ångbåt bakom Sjömagasinet. Den drivs av en äldre man som är så lycklig över att vi kommer dit med en äldre estetik, att ungdomar klär sig vettigt i dag.

Teduellen vittnar också om att en steampunkfest är en städad tillställning. Det är teduell i stället för shotrace, läskburkarna säljer betydligt bättre än fatölen och den genomsnittliga promillehalten hos besökarna ligger nära noll.

– Jag tycker vi visar här att en bra fest inte är synonym med att man dricker mycket alkohol. Det är inte därför vi är här. Vi har en bra fest ändå. Vi är här för att vi har samma intresse, att vi alla älskar samma saker och för att vi vill träffa likasinnade, säger Frank Alfredsson.

FAKTA: STEAMPUNK

Steampunk, eller ångpunk som det ibland kallas på svenska, uppfanns som begrepp inom litteraturen på 1980-talet, då några författare som skrev i samma stil som Jules Verne och Mary Shelley ville ha ett samlingsnamn för den typen av böcker som de skrev. Steampunken kan beskrivas som en science fiction i dåtid och kretsar kring en värld där ångmaskiner och luftballonger är viktiga och vanliga uppfinningar.

ANNONS

Steampunken kännetecknas i dag av en rad olika designelement, däribland kugghjul, klockor, mässing, läder och ånga. Själva begreppet punk i steampunken har ingenting med punkmusik att göra, däremot är det förknippat med samma betydelse som själva ordet punk, vilket ungefär kan beskrivas som rått, urbant och utmanande.

FAKTA: STEAMPUNK I KULTUREN

I kulturens värld finns det massor av steampunkrelaterat för den som vill lära sig mer. Jules Vernes En världsomsegling under havet och Jorden runt på 80 dagar, Mary Shelleys Frankenstein och K.W. Jeters Infernal Devices anses alla tre vara basverk för steampunken. Inom filmens värld finns också många verk som är inspirerade av steampunk. Till exempel Steamboy, De förlorade barnens stad och de nya Sherlock Holms-filmerna har alla influenser från steampunken. Datorspelet Myst, som var ett av 90-talets mest populära spel, har tydliga drag av steampunk.

FAKTA: STEAMPUNK I GÖTEBORG

Föreningen grundades för ett år sedan och har som syfte att vara en gemenskap för alla som är intresserade av steampunk samt att sprida konceptet till dem som ännu inte upptäckt det. Det finns även en Facebookgrupp, Steampunk i Göteborg, med över 600 medlemmar. Vill man träffa andra steampunkare kan man också gå till Steampunk Bar på Kungsgatan 7A, eller gå på ångbåtsfika vid Röda Sten. Nästa steampunkfest i Berg 211 går av stapeln 30 maj. Samma dag är det också steampunkmässa på Frilagret. För den som vill lära sig mer om steampunk arrangerar Medborgarskolan i Göteborg olika kurser. Det finns hantverkskurser i hur man skapar egna steampunksmycken i mässing och teckningskurser i hur man tecknar steampunk för att få till den rätta kompositionen.

ANNONS

UPPKLÄDDA. Steampunk är en bred stil som rymmer många olika inriktningar. Vissa gillar brittiskt 1800-talsmode, några föredrar utforskarstilen medan andra håller sig till en klassisk vilda västern-look. Men en sak som de flesta har gemensamt är att de gillar att fixa sina egna kläder. En hög läderhatt uppgraderas snabbt med skruvar, gångjärn och tappkranar för att ännu bättre passa in i estetiken.

ANNONS