Starka känslor i Landala – boende ställer hyresvärden till svars

Rädsla och otrygghet. Om det vittnar boende i Landala efter rånet i ett parkeringsgarage där en ung man fick en bit av sitt öra avskuret. På tisdagskvällen mötte de boende Bostadsbolaget som fick ta emot kritik för att övervakningskameror inte var i bruk.
– Vi har inte haft något behov eller skäl att få tillstånden förnyade, säger Magnus Redenheim, distriktschef för Bostadsbolaget centrum.

ANNONS

Det är hyresgästernas initiativ som ligger bakom mötet mellan dem och Bostadsbolaget på tisdagskvällen. En rad incidenter ligger bakom den otrygghet och rädsla de boende vittnar om. Flera av incidenterna har utspelat sig i ett parkeringsgarage inte många meter från hållplatsen Kapellplatsen, och det är den senaste händelsen som fått de boende i området att sluta samman: rånet på en ung man som fick en bit av sitt öra avskuret av gärningsmännen.

– Den blev droppen, säger Freddie Linquist, som bott i området i ett år.

– Något måste göras för det är för osäkert nere i garaget dit kriminella kan ta sig in utan passerkort och liknande.

ANNONS

"Ser absolut en skillnad"

Tidigare i höstas spärrades garaget av i många timmar efter att man hittat misstänkta sprängämnen därinne. Det ska också ha brunnit i garaget och flera av de boende vittnar om hur de sett narkotikaförsäljning där. Bostadsbolaget ska ha fått flera klagomål men alldeles för lite har skett trots klagomålen, menar flera av grannarna.

LÄS MER:Två larm om misstänka föremål i centrala Göteborg

Några av dem vittnar om hur de sett området förändras under den senaste tiden, till det sämre.

– Jag flyttade hit i början av 90-talet och ser absolut en skillnad, säger Anne-Jeanette Gäfvert.

– Vi tycker att det har varit oroligt i området här på slutet och vi vill se att det händer någonting.

"Känns inte helt säkert"

Parkeringsgaraget ifråga var tidigare stängt nattetid men inte längre. Förr fanns det portar in till garaget, som i dag står öppet för alla att använda dygnet runt.

– Garaget är öppet på natten med sju våningar med folk över. Vi bor ovanför och det känns inte helt säkert med tanke på bomblarm och annat som skett, säger Anne-Jeanette Gäfvert.

Flera av de boende reagerar också starkt på att det finns skyltar uppe i garaget där det står att området är kameraövervakat, vilket inte visat sig stämma. "En potentiell dödsfälla för de som tror att de är trygga därinne" kallar en av de boende det.

ANNONS

Enligt Magnus Redenheim, distriktschef för Bostadsbolaget centrum, har kamerorna suttit uppe sedan många år tillbaka och att hyresvärden, när det krävts förnyat tillstånd, inte haft något behov eller skäl att få dem förnyade.

Känner du att det finns ett behov nu efter de incidenter som varit?

– Det är det vi tänker att vi ska lyssna av i dag. Vi har egentligen ingen sådan statistik så det får vi titta på i så fall och framför allt höra vad våra hyresgäster vill ha för något, säger han om tisdagskvällens möte.

"Vi har ordning och reda"

Hans upplevelse är att området ifråga är tryggt och hänvisar till boendeenkäter där det inte ska funnits något som sticker ut.

– Det är de här isolerade händelserna som har varit nu som varit ganska tuffa. Men vi har inte stor spridning på dem.

Så de boende kan känna sig trygga?

– Jag tycker att för att vara ett så centralt område mitt i Göteborg så kan man uppleva en god trygghet, att vi har ordning och reda i området och bra hyresgäster som tar stort ansvar.

Liten ökning narkotikabrott

Enligt Klas Olsson, gruppchef på Citypolisen, har de inte sett ett ökat antal rån i city sett över de tre senaste åren. Tittar man på Landala har antalet narkotikabrott ökat jämfört med året innan.

ANNONS

– Men det rör sig om en liten ökning, säger Olsson.

– Det räcker med att man får en så här kontroversiell händelse så upplever folk att det ökar jättemycket. Landala är ett oerhört tryggt område statistiskt sett.

LÄS MER:Efter razzia i Landala: Två män och en kvinna begärs häktade

ANNONS