Ständigt flöde av kärlek på flygplatsen

En familj reser iväg tillsammans över julen och en taxichaufför med glitter i håret tar emot en hemvändare. På Landvetters flygplats träffas människor varje timme om dygnet, för första eller hundrade gången.

ANNONS
|

I ankomsthallen på Landvetter möts släktingar och familjemedlemmar, vänner och kärlekspar efter dagar, månader eller år på olika platser. Trots flygplanens hastighet känns vissa avstånd fortfarande långa. Medan några passerar genom säkerhetskontrollerna med samma vana som andra går på toaletten kräver vissa resor år av förberedelse.

Flygplatsen är på sätt och vis ett ingemansland, skriver socialantropologerna Thomas Hylland-Eriksen och Runar Døving. Den som varit i ett land utan att lämna flygplatsen anses enligt många inte ha besökt landet överhuvudtaget. Resenärer som väntar på att stiga på ett flyg kan uppleva en känsla av att redan ha lämnat landet de befinner sig i, utan att ha anlänt till ett annat.

ANNONS

Perfekt miljö

För Isabell Eriksson, säkerhetskontrollant på Landvetter, är det ständiga flödet en perfekt miljö att arbeta i.

– Jag trivs med pulsen. Jag har rest mycket tidigare och i det här jobbet har jag kvar kontakten med det internationella, säger hon.

Floristen Titti Rödbro står omgiven av röda blommor och rycker av en tejpbit till ett paket. Utöver mängder av snittblommor säljer hon doftljus, silverfärgade prydnadssaker och små kort med olika hälsningar.

– Det spelar ingen roll vad man ger, bara det kommer från hjärtat. Men är det till den man älskar, då tycker jag att det är röda rosor som gäller, säger hon.

Butiken ligger bara några meter ifrån dörrarna till ankomsthallen. Ibland hoppar Titti Rödbro högt, när en återförening gör någon lite extra lycklig.

– Hundar kan till exempel bli väldigt glada när någon de har väntat på kommer, säger hon.

Kärleken påverkar hjärnan

Stefan Winblad är doktor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han säger att de allra flesta människor upplever starkt positiva känslor när de återser en person de tycker mycket om efter en lång tid.

– Forskning har visat att när vi får se bilder på en människa vi tycker om, aktiveras delar av hjärnan och hormoner i kroppen som får oss att må riktigt gott. Talar vi sedan med eller om denna person så ser man att dessa områden i hjärnan fortsätter att vara aktiva över tid, säger han.

ANNONS

I blomsterbutiken står Michael Pitcher, som är benägen att hålla med. Han har varit på affärsresa i två veckor och längtar hem till sin fru och sina barn. De bor i England, i närheten av Camebridge.

– Det ska bli härligt att få komma hem och fira jul tillsammans. Jag har köpt ett smycke och en vas som man kan ha ett ljus i till min fru, säger han.

Glittrande stämning

Intill växlingskontoret står taxichauffören Mariana Mårtensson med glitter i håret och väntar på en kund.

– Jag har ett namn och en adress jag ska köra till, det är allt.

Vissa resenärer känner hon, de åker ofta samma sträckor. Körningarna från Landvetter kommer mer eller mindre tätt, det kan bli alltifrån en gång i månaden till flera gånger om dagen. I december blir det lite oftare. Glitterkransen är ett sätt att skapa lite extra stämning.

– Jag brukar göra så när det är jul, säger hon.

Madeleine och Marika ser framemot solsemestern.
Madeleine och Marika ser framemot solsemestern. Bild: Stefan Berg

Äntligen semester

Marika balanserar väskor i olika former på en bagagevagn. Tillsammans med barnen Madeleine och Alexander väntar hon på dottern Rafaela.

– Stora dottern är på Chalmers, men på väg hit. Vi ska till Bangkok, dit vi brukar åka varje år. Det ska bli så skönt att få vila, få lite sol.

ANNONS

Familjen ska tillbringa några dagar i Bangkok för att vänja sig vid den nya tidszonen. Därefter åker de vidare till de östra delarna av landet.

– Jag ser framemot att få träffa djur och bada, säger Madeleine, och Alexander fyller i.

– Och slippa vara i skolan!

ANNONS