Snart invigs mötesplatsen för hbtqi-personer

Göteborg blir först ut med ett regnbågshus – en mötesplats för hbtqi-personer. Verksamheten flyttar in i Amerikahuset i november.
– Det är glädjande och väntat, eftersom vi väntat på det här några år nu, säger Adam Alian, ordförande för RFSL i Göteborg.
– En fantastisk nyhet, inte bara för Göteborg, säger Richard Brodd, ordförande för hbtq-rådet i Göteborg.

ANNONS
|

I oktober 2021 gav kommunfullmäktige nämnden för demokrati och medborgarservice i uppdrag att skapa en mötesplats för hbtqi-personer. Det är en del av att uppfylla målet i Göteborgs stads hbtq-plan om att förbättra livsvillkoren för hbtqi-personer.

Förarbetet med regnbågshuset har pågått under våren i nära samverkan med Göteborgs stads hbtq-råd samt representanter från civilsamhällets organisationer.

– Regnbågshuset har varit aktuellt ända sedan 2017, men det hände ingenting under det rödgröna styret, säger Richard Brodd, ordförande för hbtq-rådet i Göteborg och regionpolitiker för Liberalerna.

På tisdagen fattade nämnden för demokrati och medborgarservice beslut om att hyra lokaler för regnbågshuset, och det blir Amerikahuset som verksamheten flyttar in i.

ANNONS

Det blir en plats för möten, arrangemang och skapande med möjlighet att träffa andra hbtqi-personer, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad.

– Det är en fantastisk nyhet, inte bara för Göteborg att vi ska vara den bästa stan att leva i, utan även för Sverige. Det finns inget liknande något annanstans, säger Richard Brodd.

”Glädjande och väntat”

Adam Alian, ordförande för RFSL i Göteborg, gläds åt beslutet. Han sitter själv i hbtq-rådet och berättar att det varit en lång process.

– Det är glädjande och väntat, eftersom vi väntat på det här några år nu. Att vi får ett regnbågshus är en seger för hbtq-communityt, säger han.

Förhoppningen är att RFSL framöver ska ha öppet hus under kvällarna där medlemmar kan träffas för att skapa en trygg mötesplats. Adam Alian beskriver regnbågshuset som en arena för möten och aktiviteter för hbtq-personer.

Vad tänker du om placeringen i Amerikahuset?

– Jag är nöjd över placeringen eftersom Amerikahuset är en historiska plats, särskilt för hbtq-communityt tillbaka i tiden. Det blir stort att ta plats där med ett regnbågshus, säger han.

Vad betyder det här för göteborgarna?

– Jag tycker att det sänder signaler på att vi är på väg i rätt riktning. Samtidigt tror jag ett regnbågshus blir stärkande för flera aktörer där det finns stora möjligheter, säger Adam Alian.

ANNONS

– Det som är viktigt är att även om det är Göteborgs stad som står för lokalerna är det Göteborgs hbtqi-community som fyller regnbågshuset med innehåll. Pricken över i för mig personligen är att lokalerna ligger i mitt grannhus, säger Richard Brodd.

LÄS MER:Se när Prideparaden tågar genom Göteborg

LÄS MER:Nya Zeeland förbjuder omvändelseterapi

Hbtqi

Ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner.

H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av.

T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön.

Queer kan röra sexuell läggning, könsidentitet, relationer och/eller sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.

I:et handlar om att kroppen bryter mot normer kring kön.

Källa: RFSL

ANNONS