Skolvalet i Göteborg: Vart femte barn nekas sitt förstaval

Vart femte barn får inte sitt första val i skolvalet till förskoleklass och grundskola. Det står klart när Göteborgs stad i dag går ut med besked till alla vårdnadshavare.
– I år har vi något fler som inte får sitt första önskemål, men de får ändå en skola nära sitt hem säger Pernilla Palm, enhetschef för placeringsenheten.

ANNONS

Vårdnadshavare till drygt 10 000 elever i Göteborg får i dag besked om skolplacering i förskoleklass eller grundskola. 80 procent av dem som har önskat skola får sitt främsta önskemål. 92 procent får någon av de skolor de önskat.

– I år har vi lyckats placera alla elever på en skola nära hemmet med en handfull avsteg. Vi har något fler som inte får sitt första önskemål, men de får ändå en skola nära sitt hem, säger Pernilla Palm, enhetschef för placeringsenheten.

Åtta procent av barnen har inte fått något av sina önskemål.

– När elever inte får sitt första eller andra önskemål beror det på flera saker. Främsta anledningen är att de har önskat en skola som ligger i andra delar av staden, som inte ingår i elevens närområde. Andra elever har större rätt till de skolorna.

ANNONS

Avstegen från reglerna som gjorts handlar om en handfull elever som inte fått någon av sina fyra eller fem närmaste skolor, men ändå fått en skola inom de kilometer som reglerna säger.

– Vissa elever kan inom avståndskravet ha uppåt tio skolor. Då säger vi att man ska kunna förvänta sig att få en av de fyra eller fem närmaste. Det har vi inte lyckats med i en handfull fall. Men de har ändå fått en skola inom de kilometer som reglerna säger.

Under onsdagseftermiddagen kommer vårdnadshavare som har mobilt bank-id att kunna se besluten som gäller för deras barn.

– Man kan överklaga om man anser att man har fått ett felaktigt beslut. Men man kan också ansöka om ett skolbyte redan i vår mellan den 15 och 30 april, säger Pernilla Palm.

Inom ett par veckor skickar grundskoleförvaltningen även ut skolplacering för anpassad grundskola.

Så fungerar skolvalet i Göteborg

Elever som ska börja skolan eller byta enhet har rätt till en plats inom:

  • Årskurs F-3: Max 2 kilometers skolväg
  • Årskurs 4–6: Max 4 kilometer
  • Årskurs 7–9: Max 6 kilometer

Om du inte önskar skolenhet kommer ditt barn att få en plats på någon av de fyra eller fem skolenheterna som ligger närmast.

Om fler barn som önskar en skola än vad det finns platser gäller följande urvalskriterier: ​

  • Syskonförtur (gäller inte om syskonet går i årskurs 7–9 på skolenheten)
  • Relativ närhet (den elev som förlorar mest på att inte få platsen får förtur)
  • Absolut närhet ​ (den elev som bor närmast får förtur)

Källa: Grundskoleförvaltningen

LÄS MER:Göteborgs mest populära skolor i skolvalet

LÄS MER:Hårt tryck på Kvibergsskolan – eleverna får inte plats

LÄS MER:Här är skolorna där pengarna inte räcker

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS