Säpo-utredning mot Sveriges Förenade Muslimer

Säkerhetspolisen driver en utredning mot personer kopplade till Sveriges Förenade Muslimer. Det är orsaken till att kommunen inte hyr ut sina lokaler till helgens konferens.

ANNONS

Polisen i Göteborg upprättade för ett par veckor sedan en anmälan om att personer knutna till Sveriges Förenade Muslimer (SFM) och helgens konferens i Göteborg "kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism".

- Mot bakgrund av den informationen har det varit ett gemensamt beslut för staden att inte hyra ut kommunens lokaler till konferensen, säger Michael Ivarsson, chef för sociala resursförvaltningen där stadens arbete mot våldsbejakande extremism samordnas.

LÄS OCKSÅ: Kommunen river avtal med muslimsk konferens - anklagas för islamofobi

Emelie Kullmyr, biträdande chef för polisen i Storgöteborg, uppger att polisen upprättade anmälan, på de uppgifter som kommit från säkerhetspolisen.

ANNONS

- Därefter överfördes anmälan, och utredningen, till säkerhetspolisen. Jag har inte kunskap om huruvida brottsmisstankarna rör arrangörerna eller de inbjudna talarna, säger Kullmyr.

Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo, kan inte heller svara på detta.

- En anmälan är upprättad men ingen förundersökning är inledd, säger han.

Ett flertal skribenter har pekat ut SFM som hemvist för en mycket konservativ, salafistisk form av islam. SVT:s Uppdrag granskning visade förra året att föreningen vid sina konferenser anlitat IS-sympatisörer som föreläsare, liksom personer som glorifierat martyrskap och att dö i strid för religionen.

Förra året höll SFM konferens i Angered Arena. Kvinnor och män satt då på respektive sida av en vägg som satts upp i mitten av sporthallen.

Årets konferens var bokad i kommunala Lundbystrandshallen men kommer nu att hållas, lördag och söndag, i Bellevuemoskén.

GP talade under torsdagen med Mouad Zamzam, presstalesman för SFM.

- Ibland har man inte kollat alla föreläsares videor, säger han om tidigare IS-anhängare som varit föreläsare. Det är inte vårt sätt att arbeta att stödja IS, säger han.

Vad är SFM:s inställning till IS?

- Vi har ingen kontakt med dem, de är långt borta från oss, svarar Mouad Zamzam.

På sin hemsida har SFM lagt ut ett Öppet brev till kommunalråden Voyvodova (S) och Bernmar (V). I brevet redogör föreningen för sina svårigheter att hyra lokal av kommunen och hävdar att beslutet åsidosätter den grundlagsskyddade mötesfriheten.

ANNONS

SFM uppger i brevet att föreningen varit i kontakt med både polisen och Säpo, utan att få några svar, detta med hänvisning till att anmälan är "säkerhetsknuten".

Föreningen vänder sig mot att den "icke-juridiska formuleringen" 'brott inom området våldsbejakande extremism' använts för att stoppa uthyrningen, och riktar kritik mot såväl terrorlagstiftning som arbetet mot våldsbejakande extremism.

Enligt SFM:s facebooksida kommer 280 personer till helgens konferens.

ANNONS