Så ska kung Carl XVI Gustaf firas i Göteborg på jubileet

Det blir dubbelt kalas i Göteborg till sommaren. Stadens 400-årsfest sammanfaller med att Carl XVI Gustaf firar ett halvt sekel på tronen.
På Göteborgs födelsedag kommer kungaparet på besök – och ska färdas i kortege genom staden.
– Vi är jätteglada över att han väljer just den dagen, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

ANNONS
|

Göteborgs 400-årsjubileum skulle egentligen ha firats under sommaren 2021, men större delen av kalaset fick skjutas upp i och med pandemin.

Dessutom stod det klart, redan under våren samma år, att jubileumsfirandet 2021 inte skulle föräras något kungligt besök. Detta på grund av ”kalendermässiga skäl”.

– Det är tråkigt att de inte kan närvara, men jag respekterar förstås det, sade kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) om beskedet.

År 2023 är även konungen själv jubilar, vilket innebär att det blir ett dubbelt firande när Göteborg fyller år. På själva födelsedagen – den 4 juni – kommer nämligen kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på besök.

ANNONS

– Vi har fått besked om att de kommer, och vi vet att man vill göra det publikt, vilket vi är jätteglada för. Och vi är jätteglada att han väljer just den dagen. Då kan vi uppmärksamma både hans 50 år på tronen, och samtidigt fira Göteborgs 400-årsjubileum, säger Therese Brusberg.

Hoppas på häst och vagn i centrum

Besöket är en del i firandet av kungens 50 år på den svenska tronen. En lång tid – även med kungliga mått mätt. Carl XVI Gustaf är nämligen Sveriges längst regerande monark genom tiderna.

Planen är att kungaparet ska åka i kortege nerför avenyn.

Inledde 2023 med uppmärksammat uttalande: ”Inte klokt”

Jubileumsåret 2023 var bara ett par dagar gammalt när stor medial uppmärksamhet riktades mot kungen. Det handlade dock inte om statschefens 50 år på tronen, utan om ett uttalande han gjort i SVT:s dokumentär ”Sveriges sista kungar”.

När 1980 års förändring av successionsordningen kommer på tal, vilken gjorde kronprinsessan Victoria till första tronarvinge, kritiserar kungen grundlagsändringen.

– Min son var född och sen helt plötsligt ändrade man och han blev av med det hela. Det är ganska märkligt, säger kung Carl Gustaf i dokumentären.

– Det är knepigt med lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar inte klokt. Det tycker jag fortfarande.

Kungaparet i Göteborg

Den 4 juni besöker kungen och drottningen Göteborg.

Klockan 11.30 färdas kungaparet i hästkortege från Götaplatsen, längs Kungsportsavenyn, till Gustaf Adolfs Torg, där kungen håller tal.

Klockan 15.00 kommer kungaparet till Jubileumsparken för att närvara vid den officiella invigningen av Jubileumsparken och hamnbadet.

Under eftermiddagen deltar kungaparet i 400-årsfirandet i Frihamnen. Här blir det bland annat en fest- och galakonsert på Jubileumsfestivalen. Öppet och fri entré för alla som vill delta.

Källa: Vårt Göteborg

Firas med jubileumsmiddag och konsert vid slottet

Utöver besöket i Göteborg ska kungaparet under året resa till Sveriges övriga 20 län för att fira jubileet. Firandets final går av stapeln den 15 september i Stockholm, bland annat i form av en jubileumsmiddag med utländska statschefer och kungligheter på gästlistan.

ANNONS

Dagen därpå åker kungaparet i kortege genom huvudstaden, följt av en festkonsert för allmänheten vid Lejonbacken utanför Stockholms slott.

LÄS MER:Kungapar på ”grönt” besök – tog flyget till Göteborg

LÄS MER:GP följde kungaparet under statsbesöket i Göteborg

ANNONS