Så kommer du igång med Twitter

ANNONS

Twitter är kommunikation på max 140 tecken. Det kan vara en länk till något annat, en bild, ett filmklipp eller bara en text du skriver. Du kan använda dator, mobil eller surfplatta. Du kan använda Twitter för att kommunicera med andra eller bara följa vad andra skriver. Även om du inte tänker vara aktiv är det bra att ha ett konto och lära dig hur Twitter funkar.

Du kan börja i dator eller mobil. I datorn surfar du till twitter.com, i mobilen laddar du ned den officiella appen, som heter Twitter och är utgiven av Twitter Inc. Det finns många andra appar med olika fördelar, men börja med den officiella.

ANNONS

När du skapar kontot fyller du först i ditt namn och din e-postadress.

Det går att skriva ett låtsasnamn här, det måste inte vara ditt riktiga namn. Men det är enklare för dem du känner att hitta dig om du använder ditt riktiga förnamn och efternamn.

I nästa steg ska du ange ett användarnamn, eller twitterhandle som det kallas, det som brukar skrivas med ett snabel-a. Mitt användarnamn är men det måste inte vara namnet, det kan vara vad som helst. Det ska helst vara kort. Om någon annan nämner dig i en tweet tar ditt användarnamn upp en del av de 140 tecken, det blir mindre plats kvar till själva innehållet.

Det är bra med ett namn som sticker ut, som är lätt att komma ihåg och syns i mängden. Använd inte å,ä eller ö. Du måste hitta ett namn som inte redan finns på Twitter.

När du skapat kontot får du ett mejl med en länk att klicka på. Titta i skräpposten om du inte hittar mejlet.

ANNONS

Det finns två bilder att lägga in, din profilbild och din omslagsbild. Profilbilden är viktigast. Du ska inte följa någon eller skriva något på Twitter utan att ha en profilbild. Ingen bryr sig om någon som har ett ägg som bild. (Det är vad du får om du inte lägger in en egen.) Bilden och användarnamnet är det som andra kommer att känna igen dig på, så försök hitta en tydlig bild, en som blir en signal. En bild på ditt ansikte är det enklaste och oftast det som fungerar bäst.

Omslagsbilden är en dekoration på din profilsida på Twitter. De som blir nyfikna på dig och funderar på att följa dig kommer att titta på profilsidan.

På profilsidan kan du lägga in en länk till din blogg eller hemsida, skriva något om vem du är, var du finns och dina intressen. Det är bättre att skriva något än att lämna tomt.

Prova att skriva några tweets för att se hur det funkar. Du kan radera dina tweets efteråt. Gör det så du lär dig. Titta på inställningarna och se vad som går att ändra. Skriv några tweets innan du börjar följa andra. Chansen att de ska följa tillbaka är större om du har visat att du är en riktig människa.

ANNONS

Om du inte känner folk som har Twitter kan du börja med kända personer som har många följare. Gå till deras profilsidor och klicka på Följare. Då ser du vilka som följer dem och kan bland dem välja sådana som verkar intressanta. Ett konto som är kul att följa och där du hittar många andra att följa är

Det sköts av en ny svensk varje vecka.

De mest inflytelserika twittrarna i Sverige hittar du på . Bland artisterna hittar du till exempel Zara Larsson. Följ på Twitter och kolla vilka mer som följer henne så kan du hitta andra med samma musiksmak.

Kändisar som har jättemånga följare följer inte så ofta tillbaka. Men mindre kända twittrare gör ofta det, av artighet eller för att det är kul att få nya människor i sitt flöde.

I början när du inte har så många följare är det få som ser vad du skriver. Behöver du nå ut till många kan du be andra att retweeta dig. Till exempel om du söker jobb eller vill hyra ut din bostad tillfälligt.

ANNONS

Gå in på Twitter och kolla när du har lust och tid, ge dig in i samtal, svara på frågor andra ställer eller ställ egna frågor om du behöver hjälp med något. Lär dig hur det fungerar genom att göra det själv. Sen kanske du inte vill fortsätta att vara aktiv, men då vet du ändå hur du ska göra om du behöver Twitter senare.

Det går att välja att twittra så att bara personer du godkänt kan läsa det du skrivit. Men normalläget är att allt du twittrar om kan läsas av vem som helst. Det kan också dyka upp på andra ställen, det du twittrar kan bäddas in i andra webbsidor.

Var försiktig med ironi och ilska och med sådant som kan vara kränkande för någon. Det kanske känns som om du sitter i en privat bubbla med dina twitterkompisar, men så är det inte.

Människor har blivit av med sina jobb för att de twittrat någon obetänksamt.

Du kan ställa in i inställningarna om du vill att din plats ska synas när du twittrar från mobilen. Detta går att ändra när du skriver en ny tweet.

ANNONS

När du svarar på en tweet eller själv skriver in ett twitterhandle med snabel-a framförblir det en klickbar länk som leder till den personens profil.

Den som nämns får också en notis så att de ska se att blivit omnämnda. Många har ställt in att det ska plinga i mobilen då, för att snabbt kunna svara på frågor eller få veta om någon pratar om dem. Svara inte på gamla grejer om du twittrar på natten, då kanske du väcker den det gäller.

När du retweetar eller citerar någons tweet går det ut till alla som följer dig, och till den du retweetar. Om du istället väljer att favoritmarkera en tweet med en stjärna syns det bara för den som skrivit tweeten och för dig själv. Stjärnan används på olika sätt. Den kan var en signal till avsändaren att du sett ett meddelande och gillar det, eller en hjälp för dig själv att kunna hitta tweeten i efterhand, till exempel om den innehöll länk till en intressant artikel.

Fakta: #Hashtaggar – smarta etiketter

ANNONS

Hashtaggar kan verka förvirrande. Folk använder dem hursomhelst. Men de kan vara mycket effektiva.

En hashtag är en klickbar etikett som börjar med tecknet # och inte har något med cannabis att göra.

Klicka på en hashtag så kommer du till andra inlägg med samma etikett. Hashtaggar fungerar på flera ställen än Twitter, till exempel Facebook och Instagram, men bara inom tjänsterna. Om du klickar på en hashtag på Twitter får du upp vad folk skrivit med den etiketten på Twitter, inte vad folk skrivit på Facebook. Det kan alltså löna sig att söka på flera ställen om du vill se vad folk skrivit om en händelse eller ett ämne.

Hashtaggar kan användas planerat, till exempel av någon som ordnar ett evenemang och vill att folk ska twittra om det.

En hashtag ska vara ett enda ord med # före utan mellanrum. Skriv ingen punkt efter. Det går att använda å, ä, ö, men det kan vara bättre att låta bli.

Fakta: Ordlista för Twitter

ANNONS

Twitter - betyder kvitter på engelska. Namnet på tjänsten som ibland, men inte så ofta kallas mikroblogg.

Tweet - en tweet är det du skriver på Twitter. Den får vara Max 140 tecken.

Twittring - försvenskning av tweet. Används sällan.

Twittra - det du gör när du skriver en tweet.

Retweeta - att skicka någon annans tweet vidare. Det finns en knapp för det. Tryck på den så får du valet att skicka med eller utan kommentar. Att retweeta betyder inte att man gillar inlägget, men en del kommer att uppfatta det så. Om din kommentar inte får plats utan att du tar bort saker ur det du kommenterar kan det vara bättre att länka till den aktuella tweeten.

Tweetup - ett möte med flera twittrare i ”köttvärlden”, alltså inte på internet utan på en fysisk plats.

ANNONS

Twitterati - eliten på Twitter. De med flest följare och störst inflytande.

Fail whale - valen som förr visades när Twitter låg nere. Valen används inte mer, Twitter ersatte den med en robot.

DM - direktmeddelande. Det du skickar som meddelande syns bara för mottagarna. Det går numera att skicka direktmeddelanden till en grupp med flera mottagare. För att skicka DM trycker du på symbolen med ett kuvert.

Följare - de som valt att följa dig.

Följer - de som du valt att följa.

Mention - när du skriver någons användarnamn med snabel-a framför. Det blir då klickbart och personen får en notis.

ANNONS