Så handlar vi på rea 2017

Black Friday och att köpa på nätet istället för i butik. Så kommer du handla på rea 2017. Årets trender kommer bara bli starkare, men samtidigt är handelsbranschen orolig för att affärer har rea alltför ofta.

ANNONS

Årets sista rea är i gång och i de flesta skyltfönster sitter färgglada skyltar uppe. Det står "REA", "50 % PÅ ALLT" och "SALE". Även i år verkar mellandagsrean locka köpare. Teknik är en av de vanligaste reaköpen. Elgiganten i Nordstan är inne på sin tredje readag.

– Vi har extra personal och planerat så vi har tillräckligt med varor på hyllorna. Nu har det mest hektiska har lagt sig, säger Victor Andersson, varuhuschef på Elgiganten.

Ett nytt år tar snart vid och därmed även nya reatrender. Lena Larsson, vd på HUI Research, tror att nästa år framför allt kommer att innebära en fortsatt satsning på Black Friday.

ANNONS

– Det etablerar sig mer och mer för varje år. Redan i år såg vi en kraftig ökning och väldigt stor utspridning med fler butiker som hoppade på det, säger hon.

Black Friday är en reakampanj från USA som pågår under fredagen efter Thanksgiving, som firas den fjärde torsdagen i november. Att sänka sina priser under just denna dag tog fäste i Sverige för några år sedan och enligt Lena Larsson kommer Black Friday återkomma i Sverige 2017 med full kraft.

– Det är jag helt övertygad om. Försäljningen i år ökade väldigt mycket för vissa, säger hon.

Victor Andersson är av samma uppfattning. De har haft Black Friday-kampanjer flera år tillbaka i november och kommer antagligen ha det nästa år också.

– Det blir bara större och större. Det verkar inte finnas någon ände på det. Det kommer vara ännu större nästa år, säger han.

De brukar ha tre reor om året. Men Lena Larsson uttrycker oro över att vissa butiker och företag har rea med allt tätare mellanrum.

– De senaste åren har vi sett ganska många reor mellan de stora reaperioderna. Det är inte bra då konsumenterna vänjer sig vid att inte handla till ordinarie pris utan inväntar rean i stället.

ANNONS

Inför nästa år kan alltså företag och butiker rekommenderas att inte rea ut sina produkter alltför ofta.

– Branschen är orolig och försöker minska reorna, säger Lena Larsson.

Även e-handeln växer för varje år och spelar en roll i reatider. Victor Andersson ser en ökad efterfrågan på att kunna reservera varor online för att sedan hämta i butiken.

– Det blir ett annat sätt att handla på för de som inte vill brottas när affärerna öppnar den 25 december, säger han.

Vanligaste reafynden i jul

  1. Elektronik: Ett vanligt reafynd då varorna är i högre prisklasser. Ofta har man spanat in en telefon eller tv i förväg och inväntar sedan rean för att kunna köpa den till ett nedsatt pris. Den populäraste varan brukar vara tv:n.
  2. Möbler: Liksom elektroniken slår många till på soffor, bord och sängar i reatider eftersom de är dyrare produkter.
  3. Kläder och skor: Påverkas av vädret. I år har den kalla hösten och vintern kommit sent vilket gör att många väntar med att köpa varma och dyrare kläder och skor.
  4. Sport: Precis som med kläder och skor påverkar säsongens väder vad för sportartiklar folk köper under rean.

Källa: HUI

ANNONS