Så fångar du insjöfisk

ANNONS

I dagens papperstidning bjuder Martin Falklind, äventyrsfiskare och chefredaktör på Fiskejournalen, på sina bästa tips för enkelt fiske vid havet. Men eftersom Sverige har 100000 sjöar så är hoppet inte ute för den som inte hänger vid havet i sommar.

Martin tycker att man kan testa att fiska i vilken sjö som helst.

- Man behöver inte ens någon båt. Testa att kasta lite och se om det nappar.

Tänk på att man kan behöva köpa fiskekort för att få fiska i sjöar. I Göteborg kan man till exempel köpa Gula kortet som gäller för 58 sjöar och vattendrag i Göteborgsområdet. Ett familjekort kostar 350 kronor för ett år.

ANNONS

Martins bästa gäddtips

Gäddan är en av våra största och mest glupska fiskar. Den finns över hela Sverige och i alla typer av vatten, utom i det salta västerhavet. Den största gädda som fångats i Sverige och som man lyckats väga ordentligt, vägde 23,5 kilo och var fångad i en ryssja. Svenskt officiellt rekord på spö är 19,34 kilo. Den fångades i Vättern.

Gäddan äter alla slags fiskar. Den är kannibal och glufsar glatt i sig sina egna ungar. Gäddan kan också fånga ormar, grodor och fågelungar. Med andra ord kan ett gäddbete efterlikna många olika saker.

En gädda kan sluka ett byte som är halva dess egen storlek. Den har vassa, bakåtriktade tänder, som växer ut efterhand som de nöts. När man hanterar gäddor måste man vara försiktig så att man inte skadar sig! Det är inte bara tänderna som är vassa, utan på gälarna sitter något som kallas gälräfständer. De är som ett vasst sandpapper som gör onda sår på händerna. Man bör ha en håv, en tång och eventuellt också handskar när man fiskar gädda.

På grund av gäddans vassa tänder måste man också använda en tafs längst ner på linan. En gäddtafs består av en stålvajer eller något annat tåligt material som gäddan inte kan skära av med sina tänder.

ANNONS

Leta efter gäddorna vid vassar och näckrosor, men vill ni ha de riktigt stora gäddorna, ska ni dock fiska på djupare vatten. Bästa tiden för gäddfiske på sommaren är tidig morgon eller kvällning.

Gädda fiskar man med spinnare, skeddrag, vobbler, jerkbait, jigg, fluga eller agn. Man kan fiska från båt eller från land.

Martins bästa abborrtips

Abborren är en av våra vanligaste fiskar. Den finns nästan överallt i Sverige;i stora sjöar, i små sjöar, i rinnande vatten och i bräckt vatten. Den gillar högtryck och soliga dagar. Därför är abborrfiske ofta ett behagligt fiske som man kan göra hela sommaren.

Abborrar äter både insekter, maskar och fiskar. Den är också kannibal.

Unga abborrar lever i stim. De är – precis som vi människor – avundsjuka av sig. Om en abborre jagar ett byte, vill alla abborrar ha samma byte. Detta kan man utnyttja när man fiskar. Om en abborre hugger, vill alla hugga…

Abborrar gillar att stå runt bryggor och under båtar. Där står den i skuggan och lurpassar på sina byten. Man kan fånga abborre på många sätt – du kan pimpla, meta, spinnfiska eller flugfiska. Du kan också kasta med drag, jigg, vobbler eller spinnare.

Ha koll på abborrens vassa taggar på ryggfenan och på gällocken så du inte sticker dig.

ANNONS

Spinnare är ett perfekt sommarbete. Kasta ut spinnaren och låt den sjunka till botten, veva sedan in utan spinnstopp, men med olika hastighet. 10-20 gram är lagom vikt på spinnaren. Du använder en lättare spinnare i grunt vatten och en tyngre spinnare i djupt vatten. Det hemliga vapnet är att sätta en mask på spinnarens krok.

Gummijiggar ska du definitivt ha med dig.

Kasta ut jiggen och låt den sjunka till botten, ta sedan in några vevtag, gör spinnstopp och låt jiggen sjunka till botten med spänd lina. Håll koll på spötoppen och linan, gör mothugg när du ser tecken på hugg. Illgrönt, gult och även vitt är bra färger, men ibland är en diskret färg oslagbar. En favorit är Coca Colafärgade jiggar.

Skeddrag är lättkastat. Om det är mycket vegetation där du fiskar, ska du skaffa ett skeddrag med vasskyddad krok. Då fastnar du inte. Vevstopp triggar fisken till hugg. Veva några varv, stanna upp, veva igen.

När du ror eller paddlar, lägg ut en vobbler och släpa efter båten. Om du fiskar från land eller i ankrad båt är det hemliga vapnet att mäska med några betesfiskar när du börjar fisket - alltså lägga några fiskar, eventuellt mosade, i en påse i vattnet för att locka abborrarna närmare.

ANNONS
ANNONS