Billdalsmannen tillsammans med sin advokat.
Billdalsmannen tillsammans med sin advokat. Bild: Robin Aron

Så döms Billdalsmannen

Kvinnan såg den åttaåriga flickan på vägen – blodig och halvnaken.
– "Jag har blivit våldtagen", vittnade kvinnan senare om att flickan sagt. 24 år senare kunde en person ställas inför rätta för dådet. Nu döms den så kallade Billdalsmannen till fängelse i sex år. Tingsrätten: Händelsen har "ödelagt hela målsägandens liv.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg|

Under cykelturen på vägen hem från skolan överfölls den lilla flickan av en man som kom fram ur buskaget intill vägen.

Mannen slog henne så många gånger att cykelhjälmen krossades.

LÄS MER:Efter 24 år: Misstänkte Billdalsmannen åtalas

– Sedan bär han in mig i skogen, vittnade åttaåringen senare om och berättade att han vräkte ner henne på marken:

– Jag försökte ropa på hjälp, då slog han mig ännu mer i huvudet.

Mannen stoppade in ett tygstycke i hennes mun och drog tröjan över hennes ansikte när han utsatte henne för den grova våldtäkten.

Tänkte på mamman

Flickan sa att hon blundade och spelade död:

– Jag tänkte nog på mamma, svarade hon på förhörsledarens fråga om vad hon tänkte på.

ANNONS

Efter övergreppet lämnade mannen platsen. Flickan lyckades ta sig ut till vägen. En kvinnlig bilist reagerade på den lilla flickan som gick barfota, halvnaken – och blödande – på gångbanan.

– "Jag har blivit våldtagen", sa åttaåringen till kvinnan.

Flickan fick skjuts hem.

– När hon kom hem efter överfallet är det första hon säger: "Mamma, jag är så glad att se dig! Jag trodde att han skulle döda mig!", berättade flickans mamma i förhör.

LÄS MER:Här är domen mot sonen som ledde polisen till Billdalsmannen

24 år innan gripande

I förhör uttryckte flickan att hon ville att den skyldige till överfallsvåldtäkten skulle åka fast:

– Jag vill inte att detta skall hända någon annan.

Men trots att mannens dna fanns på bland annat flickans tröja tog det nästan 24 år innan någon ställdes inför rätta, då hade polisen hunnit topsa omkring 350 män.

Genombrottet kom tack vare en lagändring rörande hur man får använda dna-registret. Nu är det tillåtet att leta efter matchningar mellan dna från en brottsplats och nära släktingar till den som lämnat dna-spåret som finns i registret.

En sådan sökning gav träff på över 20 personer. En av dem var den 58-årige flerbarnspappan.

Men när han kontaktades av polisen ville han inte lämna dna-prov.

Därefter försvann han. Till slut hittades han hos en bekant i en fastighet i Halland. Det visade sig då att det var hans dna som funnits på flickans tröja.

ANNONS

– Jag har inget minne av en sådan här händelse, uttryckte han i ett polisförhör.

LÄS MER:Billdalsmålet: Bara ett skådespel – eller kan han faktiskt ha glömt?

Han är undrande till det dna som säkrats vid brottet:

– Det kan inte vara mitt, påstod han.

Åklagaren menar dock att det rör sig om en "perfekt matchning".

Efter några förhör menade 58-åringen att han förlikat sig med situationen:

– Jag är beredd att ta mitt straff, sa han då.

LÄS MER:Målade av sin våldtäktsman: "Jag vill inte att detta ska hända någon annan"

Fängelsestraff

På tisdagen meddelades domen vid Göteborgs tingsrätt. De dömer mannen till fängelse i sex år för grov våldtäkt.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att "den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt".

Man skriver vidare att brottet har "ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet". Den så kallade Billdalsmannen ska betala skadestånd på 115 000 kronor till målsäganden, de hade yrkat på 175 000 kronor.

– Spontant känner jag att man hade velat ha en strängare påföljd och fullt bifall rörande skadeståndet, säger målsägandebiträdet Anna Rösman som i nuläget inte vet om de kommer att överklaga domen.

Åklagaren hade yrkat på att mannen döms till fängelse i sju år. Enligt rätten är straffvärdet åtta år för brottet men de har reducerat det med två år eftersom det förflutit "ovanligt lång tid" sedan det begicks.

ANNONS

Rådmannen Anna Witte säger till TT att det inte finns någon riktig vägledning att hitta i tidigare mål:

– Men det finns ett avgörande från 2013 där det hade gått tolv år och man hade reducerat strafftiden med ett år. Till slut landade vi på att reducera med två år, säger hon till TT.

"Anmärkningsvärt" agerande

Åklagarens starkaste bevisning har varit dna:t. Tingsrätten anser att det inte finns någon anledning att ifrågasätta analysen.

Dessutom finns det, enligt, rätten, inget som talar emot att 58-åringen är den skyldige.

Man konstaterar bland annat att han hade viss anknytning till platsen genom en sommarstuga i närheten där han bodde vid tillfället.

Dessutom kallar man hans agerande i samband med att han kontaktades av polis för att låta sig topsas som "anmärkningsvärt" och anser att detta "talar för att han hade något att dölja".

58-åringens advokat vill inte säga om domen kan komma att överklagas:

– Jag har inga kommentarer, säger Thomas Håkansson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS