S vill ha obligatorisk inskrivning av nyanlända barn i förskolan

Socialdemokraterna vill göra det obligatoriskt att skriva in nyanlända treåringar i förskolan. Samtidigt kritiserar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) Liberalernas förslag om förskoleplikt för barn med svaga svenskkunskaper.
– Den stora skillnaden är att Johan Pehrson sa att man skulle tvångsomhänderta barn om föräldrar inte ville ha dem på förskola. Det är inte en speciellt liberal politik, säger han.

ANNONS

På måndagen presenterade Socialdemokraterna ett stort paket på integrationsområdet, som utgör de förslag som man nu går till val på. Partisekreterare Tobias Baudin beskrev det under en pressträff som nödvändiga förslag för ”att inte en hel generation ska gå förlorad”.

Något som sticker ut är att Socialdemokraterna vill föra det obligatoriskt för kommunerna att skriva in barn som precis har kommit till Sverige, eller vars föräldrar har bott här under en kort tid, i förskolan.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) säger att Socialdemokraterna ser att språkkunskaperna brister hos många barn och att det är de som inte går i förskolan som behöver den mest, inte minst för att klara av skolgången senare i livet.

ANNONS

Det är en obligatorisk inskrivning, men inte tvingande. Varför skulle detta ge effekt?

– Vi tror att vi med vårt förslag kommer få betydligt fler som går i förskola och vi kommer också besluta att kommunerna ska ägna sig åt uppsökande verksamhet. Då har kommunerna skyldighet att ha lediga platser, att skriva in dem, söka upp och motivera dem. Då tror jag att det är väldigt få som kommer att tacka nej.

Kritiserar Johan Pehrson

I dagarna presenterade Liberalerna ett förslag om obligatorisk språkbedömning på BVC för tvååringar och att föräldrar till barn med svaga språkkunskaper ska uppmanas till inskrivning på förskola. Liberalerna vill utöver detta införa förskoleplikt för barn med dåliga svenskkunskaper.

Flera av dina partikamrater riktade kritik mot Liberalernas förslag.

– Den stora skillnaden är att Johan Pehrson sa att man skulle tvångsomhänderta barn om föräldrar inte vill ha dem på förskola. Det är inte en speciellt liberal politik och jag undrar om Johan Pehrson själv har tänkt igenom det. Det riskerar ju att öka avståenden mellan socialtjänsten och människor som bor i utsatta områden.

Johan Pehrson anklagade nyligen Socialdemokraterna för att göra Liberalernas politik till sin egen.

– Jag har inte följt liberal politik på så nära håll att jag skulle kunna kopiera något, säger Ygeman och skrattar.

ANNONS

– Vi utvecklar vår politik självständigt, men visst är det så att om Liberalerna uppskattar politiken som vi lägger fram så välkomnar vi deras stöd. Vi har inga problem med det.

Ett annat nygammalt förslag är att Socialdemokraterna vill återinföra det så kallade investeringsstödet, alltså att staten subventionerar hyrorna i nybyggda lägenheter för att hålla nere priset.

Statligt fastighetsbolag

Utöver detta vill Socialdemokraterna starta ett statligt fastighetsbolag som ska bygga och köpa fastigheter i utsatta områden, för att påverka utvecklingen.

Ygeman pekar på Gårdstensbostäder som en möjlig inspiration. Bolaget har varit verksamt i nordöstra Göteborg och medverkat till att flera stadsdelar antingen strukits helt eller nedgraderats på polisens lista över problemområden.

– Har man ett statligt fastighetsbolag så kan man få muskler till att hitta butiksytor, skapa idrottsytor eller vad man nu behöver göra för att utveckla område ihop med de boende, säger Anders Ygeman.

Ett annat nytt förslag handlar om att staten ska stötta idrottsföreningarna i utsatta områden, bland annat ekonomiskt. Bakgrunden är att det visat sig vara svårare att rekrytera idrottsledare i utsatta områden än andra områden.

– I bästa fall är det en win/win där vi får fler idrottsledare och idrottsaktiva i de utsatta stadsdelarna, säger Anders Ygeman.

ANNONS

I paketet ingår även förslag om att skärpa kraven på sfi-aktörer, språkkrav för permanent uppehållstillstånd och att sloppa den så kallade ebo-lagen.

Liberalernas integrationspolitisk talesperson Robert Hannah anser att Ygemans uttalande är ”förkastligt”.
Liberalernas integrationspolitisk talesperson Robert Hannah anser att Ygemans uttalande är ”förkastligt”. Bild: Henrik Björnsson

Liberalerna: ”Exakt kopia”

Liberalernas integrationspolitisk talesperson Robert Hannah riktar kritik mot Socialdemokraterna och menar att S-förslaget om direktinskrivning i förskolan är en ”exakt kopia” av det förslag som hans parti presenterade i förra veckan och att Ygemans uttalande är ”förkastligt”.

– Det som är mest slående för mig är att ena veckan kallar ledande socialdemokrater som Anna Ekström det här för rasism och nästa vecka gör Socialdemokraterna exakt samma sak. Man kopierar vår politik, utan att erkänna att det är vår politik, säger han.

Hannah fortsätter:

– I övrigt är det samma lagar och regler som gäller. Det Johan Pehrson gjorde på sin pressträff var att förklara hur svensk lag ser ut. Det är klart att även med Socialdemokraternas förslag kommer en förskola, där barnet inte dyker upp, göra en eventuell orosanmälan till socialtjänsten.

LÄS MER:Statsministern: ”Vi måste dra åt snaran kring gängen”

LÄS MER:Liberalerna vill införa språkbedömning för tvååringar

LÄS MER:Magdalena Andersson till attack på ”blåbruna”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS