Rosa, 99, första personen att vaccineras i Göteborg

Under söndagen får de första personerna i Västsverige vaccin mot covid-19. Först ut är personer som bor på särskilda boenden i Göteborgs stad och Rosa Johansson, 99, blev den allra första att få sprutan i Göteborg.
– Det är ett stort ögonblick, säger hon själv direkt efter vaccinationen.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven inledde söndagen med ett tal till nationen på regeringens hemsida, med anledning av att vaccineringen startar.

"2020 har varit ett prövningens år. Coronaviruset har påverkat oss som land och som människor. Ett ljus i detta mörker är vaccinet" säger Stefan Löfven i talet.

I en del andra länder har politiker eller kändisar blivit de första att vaccineras. Men under morgonen blev Gunn-Britt Johnsson på äldreboendet Boken i Mjölby den förste svensk att vaccineras mot covid-19.

LÄS MER:Hon fick vaccinet först i Sverige

Under söndagen kommer även vaccinationen påbörjas i Västra Götaland. I Göteborg är det boende på äldreboendena Svaleboskogen, Högsbotorpshemmet, Kaverös äng och Gerdas gård som är först ut. Till skillnad mot i andra regioner har media inte fått tillåtelse att vara på plats och rapportera från de första vaccinationerna.

ANNONS

400 personer planeras vaccineras i Göteborg idag

– Planen är att vaccinera ungefär 400 personer idag, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västra Götalandsregionen på dagens presskonferens.

De fyra äldreboenden som är först ut att få vaccin i dag är bland annat utvalda på grund av att de ligger inom samma geografiska område.

När äldreboendena kommer vara färdigvaccinerade beror helt på när leveranserna av mer vaccin kommer, enligt Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör för äldreförvaltningen.

– Någon gång under nästa vecka kan vi fortsätta. Det är vad vi vet. Vår uppgift är att se till att vi är redo att ta emot vaccinet, säger Babbs Edberg.

LÄS MER:Statsminister Stefan Löfvens tal inför vaccineringen

Efter första dosen dröjer det någon vecka innan man anses ha ett gott skydd mot covid-19. Sedan behövs en andra dos, som behöver vänta med att ges minst 21 dagar efter den första. Babbs Edberg menar att det innebär att äldrevården en tid framöver kommer behöva fortsätta att anpassa verksamheten och förhålla sig till sjukdomen.

De som har en partner som bor på äldreboende kan redan nu få möjlighet att även de vaccinera sig. Förvaltningen tittar även parallellt på vaccination för personer som har hemtjänst. Men för Göteborgs del är det äldreboenden som är först ut och smittspridningen har varit större där än i hemtjänstvården.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinet rullar mot Sverige under sträng bevakning

Rosa, 99, var först ut i Göteborg

Allra först ut att vaccinera sig i Göteborg blev 99-åriga Rosa Johansson på Högsbotorphemmet.

– Rosa ville väldigt gärna vara med på filmen vi spelade in. Det var hon som räckte upp handen och ville vara med, säger Babbs Edberg.

Efter vaccinationerna finns uppsikt på äldreboendena för att se ifall någon skulle må dåligt av eventuella biverkningar. Det görs enligt samma rutin som vaccinering mot vanlig säsongsinfluensa.

Stämningen på de äldreboenden som var först ut har varit positiv, både bland boende och medarbetare.

– Det är många som har ställt upp och kommit in och jobbat extra, fast det är söndag under julhelgen. För att de vill bidra under vaccinationen och förhoppningsvis få ett slut på den här pandemin.

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

LÄS MER:Alla svenskar som vill kan ha fått coronavaccin i april

ANNONS