Sol, moln och regn kommer att byta av varandra resten av veckan.
Sol, moln och regn kommer att byta av varandra resten av veckan. Bild: Robin Aron

Risk för skyfall – SMHI varnar

För den som vill garantera tid i solen gäller det att skynda sig ut – för det är bara tisdagsförmiddagen som kan lova det.
Under onsdagen varnar SMHI för skyfallsliknande regn, men man flaggar också för temperaturer på upp till 20 grader i Göteborg under veckan.
– Det kommer vara växlande svenskt sommarväder, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Tisdagsförmiddagen i Göteborgsområdet bjuder på en molnfri himmel och sol. Men den lyckan blir kort.

– En del moln börjar leta sig in söderifrån under eftermiddagen och det tätnar under kvällen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Mot natten mot onsdag beräknas ett regnoväder dra in över Göteborg, tillsammans med en del blåst. Onsdagen kommer fortsätta på samma spår, och SMHI har utfärdat en gul varning om skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland samt sydvästra Värmland mellan klockan 12 och 23.

– Det finns risk för kraftiga skurar och åska, så det är bra att vara beredd på det.

ANNONS

Enligt SMHI finns bland annat risk för översvämningar av vägar och källare. Det kan bli upp mot 60 millimeter regn på kort tid när skurarna rör sig från de västra delarna av Sverige mot ostkusten, men variationerna kan vara stora.

Över detta område har SMHI utfärdat en gul varning för skyfall.
Över detta område har SMHI utfärdat en gul varning för skyfall. Bild: Skärmdump SMHI

Regnig helg

Regnvädret kommer samtidigt föra med sig lite varmare luft, med temperaturer runt 20 grader resten av veckan.

Under torsdagen och fredagen fortsätter det växlande vädret med chans till både sol, moln och regn. Högre temperaturer ser det däremot inte ut att bli.

Även till helgen gäller det att vara beredd på växlande – och blött – väder.

– Det ser ut som att ett regnväder närmar sig på lördagen, och det kan bli kraftiga skurar. Det kan även dröja sig kvar under söndagen.

Osäkert i hela landet

För den som skulle vilja försöka fly det osäkra Göteborgsvädret och säkra sol någon annanstans har Sofia Söderberg inga glädjande besked.

– Det är allmänt rätt varierande väder i hela landet, från söder till norr. Det är det här växlande svenska sommarvädret och en del regnområden som drar sig över landet.

Skillnad på regn och skyfallsliknande regn

Vid varning för regn handlar det om kraftigt ihållande regn vilket innebär att regnet faller under en tidsperiod som är ungefär ett dygn.

När varningen gäller skyfallsliknande regn handlar det om mycket kraftigt regn som faller under en tidsperiod av några timmar. Detta kan på kort tid ställa till med stora konsekvenser i samhället.

Källa: SMHI

LÄS MER:Tio göteborgska bad – för dig som vill slippa svettiga vagnen till Saltholmen

LÄS MER:Högt tryck på sista minuten-resor

LÄS MER:Höga bakteriehalter vid flera badplatser i Göteborg

LÄS MER:Äventyrsbadet The Reef i Fredrikshamn stängt på grund av råtta

ANNONS