Rekordmånga barnfamiljer behöver hjälp för att klara sommaren

Barnfamiljer som lever i fattigdom behöver mer hjälp än någonsin.
Det upplever Göteborgs Stadsmission som slår larm inför sommaren.
– De som haft det tufft har det ännu tuffare. Till och med socialtjänsten hör av sig, säger Catarina Dunghed på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
|

Ett aldrig tidigare skådat antal barnfamiljer har tagit kontakt med Göteborgs Stadsmission inför sommaren för att få hjälp med att aktivera barnen på sommarlovet.

En av dem är fembarnsmamman Zahra Warsame som står utanför Stadsmissionens mötesplats Hisingen och tittar upp mot himlen. Några regndroppar faller ner men strax är regnet slut. Det är tur, för snart startar en av sommarens första utflykter med Göteborgs Stadsmission, en båttur med Paddan.

Zahra Warsame är glad över att familjen fått möjligheten att åka med.

– Jag är jättetacksam. Mina barn har roligt när de får vara tillsammans med andra barn, säger Zahra som har tre barn med sig idag.

ANNONS
”Mina barn har roligt när de får vara tillsammans med andra barn”, säger Zahra Warsame som har varit med på många av Stadsmissionens utflykter tillsammans med sina fem barn.
”Mina barn har roligt när de får vara tillsammans med andra barn”, säger Zahra Warsame som har varit med på många av Stadsmissionens utflykter tillsammans med sina fem barn. Bild: Robin Aron

Hård tillvaro för många barnfamiljer

2019 anordnade Göteborgs Stadsmission aktiviteter för ett 50-tal familjer i Göteborg. I år är antalet familjer uppe i omkring 500.

Ökningen har varit speciellt kraftig i år, menar Catarina Dunghed, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

– Det här är en sommar i inflationens spår. Allt fler ringer, mejlar och hör av sig. Till och med socialtjänsten hör av sig och vill veta vad vi erbjuder för aktiviteter, säger Dunghed.

Familjerna frågar efter både mat, kläder och aktiviteter. På Göteborgs Stadsmission är man oroad. Efterfrågan har blivit större än utbudet och man tvingas säga nej till allt fler.

– Många lever i ekonomisk eller social utsatthet, och på sommaren ökar pressen på familjerna. Barnen har förväntningar på aktiviteter, och dessutom ska föräldrarna få fram ett extra mål mat på bordet varje dag då skolmåltiden faller bort, säger Dunghed.

Emelie Ohlsson, operativ samordnare på Göteborgs stadsmission, leder gruppen från spårvagnen vid Kungstorget mot bryggan där Paddan står och väntar på barnfamiljerna.
Emelie Ohlsson, operativ samordnare på Göteborgs stadsmission, leder gruppen från spårvagnen vid Kungstorget mot bryggan där Paddan står och väntar på barnfamiljerna. Bild: Robin Aron

Vardag för en är guldkant för en annan

Stadsmissionens roll är att erbjuda familjerna en guldkant i tillvaron, något som ger barnen en meningsfull fritid och sommarlovsminnen. Dagens utflykt med Paddan börjar med att alla deltagare får var sin glass.

– På alla våra aktiviteter bjuder vi på något att äta. Det är en del av vårt sätt att arbeta. Ingen ska gå hungrig från oss, säger Emelie Ohlsson, operativ samordnare på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS

Områdeschef Catarina Dunghed ser stora skillnader mellan barnfamiljer i Göteborg idag.

– Det vi andra ser som en självklarhet på sommaren, till exempel en glass eller ett besök på Liseberg, är ju bara att drömma om för de här familjerna. Det är en hård tillvaro för dem, säger Dunghed.

Viktigt få känna att man är en del av samhället

Familjerna har tagit sig med spårvagn från Hisingen till Kungsportsplatsen, fått i sig mackor på bryggan och sitter nu stadigt på var sin plaststol ombord på Paddan.

En av de yngsta resenärerna fokuserar på en liten insekt på golvet, medan en flicka i gul regnrock gläds åt de stora vågorna som blöter ned passagerarna på första raden.

Att de fick åka spårvagn, komma till en ny del av staden, och känna att de äger den här staden. Det var otroligt fint att se.

Zahra Warsame blir lycklig när hon ser på barnen.

– Det är kul att barnen får åka på tur, säger hon.

Turen hade kostat henne och hennes fem barn totalt 1 500 kronor. Att Stadsmissionen nu står för kostnaderna, är av stor betydelse för hennes familj. Precis som det var i fjol när de fick åka till Liseberg.

– Vi hade jätteroligt! Många familjer fick åka med och alla var jätteglada. Vi har inte råd att göra sådant utan hjälpen. Den ekonomiska situationen har blivit svår.

Fembarnsmamman Zahra Warsame fick många goda skratt under Paddanturen.
Fembarnsmamman Zahra Warsame fick många goda skratt under Paddanturen. Bild: Robin Aron

En knapp timme senare är Paddan tillbaka vid bryggan igen. Emelie Ohlsson från Göteborgs Stadsmission delar ut de sista mackorna och packar in den tomma lunchlådan i väskan. Hon minns en kanotutflykt i fjol där flera familjer fick lämna sitt närområde för första gången sen de kom till Sverige.

ANNONS

Det lämnade ett starkt intryck på henne.

– Att de fick åka spårvagn, komma till en ny del av staden, känna att de äger den här staden och tillhör samhället. Det var otroligt fint att se. Men också sorgligt att vardagen ska se så olika ut för olika familjer.

Kommunen brister – civilsamhället stöttar upp

Också Catarina Dunghed känner sorg när hon ser barnen växa upp i vitt skilda verkligheter i Göteborg.

– Vissa barn växer upp med ett överflöd, andra i en familj som inte har råd med någonting mer än det mest basala. Ibland räcker inte pengarna ens till det basala så som mat, kläder och hygienartiklar.

Om en familj har behov av ekonomiskt stöd är det socialtjänsten i den aktuella kommunen som ska stå för de grundläggande behoven, medan Göteborgs Stadsmission, som till större delen är gåvofinansierad, ska ge det lilla extra till barnfamiljerna.

Ger ni den extra guldkanten som kommunen inte kan ge?

– Jag önskar jag kunde hålla med om att det bara är en guldkant vi ger. Det var det för många år sen men idag är det inte det längre. Idag är det basala behov som vi tillgodoser, säger Dunghed.

Vad tänker du om det?

– Det har blivit en förskjutning från det offentliga till civilsamhället. Det tänker jag. Anledningen till att vi kan erbjuda barn den här mängden av aktiviteter är att det finns väldigt generösa människor och företag som skänker pengar till oss på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS

Hon önskar se ett jämlikare samhälle i framtiden.

– Barn ska inte behöva växa upp med en oro för familjens ekonomi. Det gör de här barnen. Barn har rätt till en barndom, säger Catarina Dunghed.

Kvinna i porträttbild
Göteborgs stadsmission ordnar sommarläger, grillaftnar, lekaktiviteter och skogsutflykter. Alla aktiviteter för barnfamiljer blir fyllda till sista plats i år, säger områdeschef Catarina Dunghed. Bild: Göteborgs Stadsmission

LÄS MER:Hemlösheten i Sverige breder ut sig

LÄS MER:Stadsmissionen höll träning i Biskopsgården inför Minivarvet

LÄS MER:Samlar in träningskläder: ”Får dela på gympaskor”

ANNONS