– Det tog flera månader innan jag vågade berätta ens för mamma att jag hade fått mens. Länge använde jag toapapper som binda eftersom jag absolut inte ville köpa egna mensskydd. Senare var jag orolig för vad olika pojkvänner skulle tycka, säger Rebecka Hallencreutz.
Läs också:Australien ser över tampongskatt
Många år senare, 2013, fick hon en tankeställare under serietecknaren Liv Strömquists sommarprat. Programmet handlade om mens och har utlöst en flod av kultur. Allt från serieantologin Kvinnor ritar bara serier om mens till Kobras tv-program om mens och Stockholms stadsteaters pjäs Girls will make you blush. Rebecka Hallencreutz gillar särskilt Liv Strömquists jämförelse mellan PMS och gamla Strindbergtypers hyllande av melankoli. Programmet väckte också insikt om tystnaden.
– Jag hade fått mitt feministiska uppvaknande några år tidigare men helt missat det här med mens. Att det är ett sådant tabu och inte ses som okej att snacka om. Känslan av att vara äcklig och ofräsch under mensen kändes inte som min egen utan som något andra hade lagt på mig. Det är sjukt att vi inte pratar om mens och det tände en gnista.
Tystnaden märks också i kulturen.
– Vi får se folk ha sex, duscha och kissa, men aldrig någon som byter en binda. Det är märkligt med tanke på hur mycket blod vi annars får se i tv-serier och filmer.
Rebecka Hallencreutz berättar att det har gått trender genom historien. Mens har setts som en sjukdom, ett uttryck för svaghet, ett gift och som en konsekvens av att livmodern vandrar runt i kroppen. I bibeln står att den som menstruerar ska vara oren i sju dagar och att folk som rör vid personen också ska vara orena fram till kvällen.
– Till och med Aristoteles snackade skit om mens. Han såg det som en sämre motsvarighet till sperma och menade att mens orsakade blekhet, brist på tydliga blodådror och fysisk underlägsenhet.
Enligt FN-organet WSSCC har 300 miljoner människor världen över mens varje dag. Ändå är det fortfarande ett tabu. Unicef uppskattar att var tionde afrikansk flicka stannar hemma från skolan under mensen och många hoppar av skolan helt. Rebecka Hallencreutz ägnade sin C-uppsats i globala studier åt hur olika FN-organ skriver om mens.
– Det är tyst där också. Kvinnokonventionen nämner inte ordet alls, inte heller deklarationen om mänskliga rättigheter. Tillgång till mensskydd borde vara en mänsklig rättighet, folk ska inte behöva bli sjuka på grund av dålig sanitet.
I Sverige handlar problemen delvis om mensrelaterade sjukdomar som endometrios, livmoderslemhinna som sitter utanför livmodern och kan orsaka smärta, eller PMDS, en extrem from av PMS som bland annat ger depressionssymptom.
– Många vet inte om att de är sjuka eller tas inte på allvar om de söker hjälp. Det finns också starka normer kring hur det är att ha mens, hur lång den ska vara, hur ont det gör eller hur regelbunden den är. Folk som inte har mens på det sättet kan lätt känna sig onormala eller att de inte förstår vad som händer.
Själv har Rebecka Hallencreutz bättre kontakt med sin kropp i dag.
– Förut kunde jag undra varför jag var nedstämd en viss period, nu ser jag tydligt att humöret ofta följer menscykeln. Det är inte längre en belastning på samma sätt, även om det självklart kan kännas jobbigt att vara arg eller nere.
Den ideella föreningen Mensen jobbar för att öka kunskapen och bryta tabut. För att fira internationella mensdagen ordnar organisationen ett mensevent med globalt tema på Litteraturhuset nära Järntorget. Det ordnas tillsammans med RFSU:s internationella grupp som samlar in menskoppar till Nepal. Det blir också spoken word med menstema, pyssel, en utställning och fika med menskakor (hallongrottor).
– Jag hoppas att folk lär sig något nytt som sätter igång tankar och att de förstår vilka jätteproblem menstabut orsakar i världen.
Rebecka Hallencreutz
Ålder: 27.
Gör: Ordförande för den ideella organisationen Mensen och pluggar masterprogrammet i kommunikation på Göteborgs universitet.
Bor: Stigbergstorget, Göteborg.
Familj: Mamma, pappa och syster bosatta i Uppsala och Stockholm. Göteborgsfamilj i form av sambo tillika bästis Jenny och katten Shady som vi har adopterat ihop.
Intressen: Gå på loppis, träna boxning, klappa min katt och hänga med vänner.
Favorit bland menssmycken: Organisationen Mensens halsband som är format som en tampong i cernitlera och målat i rött nagellack.