Polisman ihjälkörd i polisjakt efter väpnat rån

Fyra maskerade personer rånade en butik i Sävenäs med ett pistolliknade föremål. En polisman blev påkörd i samband med jakten efter rånarna. Polisen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

ANNONS
|

Texten börjar efter tv-klippet

En 43-årig polisman blev på söndagen ihjälkörd i samband med en polisjakt. Jakten påbörjades efter att fyra personer begått ett väpnat rån i en butik på Kaggeledstorget, i Björkekärr i östra Göteborg. Tre av rånarna sprang över motorvägen E20 vid Ånäsmotet.

När polismannen följde rånarna till fots över vägenblev han påkörd av en bilist. Han fördes med ambulans till Sahlgrenska Universitetsjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga har blivit underrättade.

Polishelikopter i jakten

Det var vid halv tio-tiden på söndagsförmiddagen polisen larmades om att entips- och tobaksbutikvid Kaggeledstorget hade blivit rånad.

– Det var fyra personer som rånade butiken. En av dem hotade personalen med ett pistolliknande föremål, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson vid region Väst.

ANNONS

Personerna avvek från platsen i en bil. En polishelikopter och polispatruller användes för att jaga efter gärningsmännen. Tre personer som setts springa över E20 invid Ånäsmotet kunde ganska snabbt gripas.

– Men de är fyra stycken. De sprang över E20 vilket gjorde att vi fick stänga av vägen kort för att helikoptern skulle kunna assistera i gripandet av de tre männen, säger Christer Fuxborg.

Det var i samband med gripandet som polismannen blev ihjälkörd.

Fjärde rånaren gripen

Jakten efter den fjärde gärningsmannen fortsatte och 30 minuter senare greps även den personen i närområdet. En hundpatrull har spårat upp ett vapen och polisen ska undersöka om det är det vapnet som användes vid rånet. Om och i så fall vad rånarna har stulit är fortfarande oklart

Butiksbiträde fick lättare skador i huvudet

När rånet genomfördes skadades butiksägaren i huvudet, men enligt polisen var skadorna inte såpass allvarliga att ägaren behövde åka till sjukhus.

–Personalen i butiken är chockade, säger Christer Fuxborg.

Butiken är nu stängd och avspärrad för teknisk undersökning. De fyra gripna männen är nu misstänkta för rånet på Kaggeledstorget. Samtidigt har polisen inrett en utredning kring olyckan på E20, som enligt polisen behandlas som en ren olyckshändelse.

Fakta: Poliser som dött i tjänsten

Omkring 30 poliser har dödats i tjänsten i Sverige de senaste 100 åren.

2015 omkommer Madelene Westlund i samband med en biljakt när hennes tjänstebil åker av vägen.

2011 omkommer Claes-Göran Månsson efter att ha blivit påkörd i tjänsten utanför Östra Ljungby, Skåne.

2007 sköts Fredrik Widén till döds i Nyköping av en man som skulle tvångsomhändertas.

2007 omkom Tord Andersson i en helikopterolycka på Sisjöns övningsområde utanför Göteborg.

2004 blev polismannen Ulf Grape ihjälslagen av en 21-åring i Hedemora.

1999 sköts Olov Borén och Robert Karlström till döds med närskott efter en eldstrid vid Malexander när de skulle kontrollera en misstänkt bil.

1992 sköts Leif Widengren till döds i Högdalen i Stockholm efter ett värdetransportrån. De fyra rånarna försvann från platsen och fallet har aldrig lösts.

Källor: Arbetsmiljöverket och Svenska Polismäns Minnesportal

ANNONS