Mannen blev misshandlad i närheten av Kungsportsavenyn i centrala Göteborg.
Mannen blev misshandlad i närheten av Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Bild: Robin Aron

Polisen utreder flera hatbrott efter upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina

En man bärandes kippa blev sparkad, slagen och knivskuren i centrala Göteborg. Händelsen utreds av polisens hatbrottsgrupp som har flera utredningar kopplade till den upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina.
– Vi har fått in några anmälningar som kan vara kopplade till den senaste tidens händelser mellan Israel och Palestina, säger förundersökningsledaren Emma Tengskog.

ANNONS

Under onsdagseftermiddagen blev en man bärandes kippa misshandlad i centrala Göteborg. Enligt DN ska mannen ha blivit kallad ”judejävel” i samband med misshandeln.

Mannen, som är i 40-såråldern, har judisk anknytning och är ofta i judiska församlingen. I onsdags var han på plats för att införskaffa en kippa. När han lämnade församlingen bar han kippan.

Han blev därefter attackerad av flera personer.

– Det var några personer som skrek okvädningsord om judar mot honom, han blev därefter slagen, sparkad i huvudet och knivskuren i ansiktet. Han kunde sedan ta sig upp själv och kalla på polis, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Göteborgs judiska församling.

ANNONS

Händelsen utreds nu av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region Väst. Gruppen arbetar med att utreda brott där det finns ett möjligt hatbrottsmotiv, till exempel att syftet med gärningen varit att kränka en person för dess religion, hudfärg eller sexuella läggning.

–Jag vill inte gå in på några detaljer, men det har skett en misshandel i närheten av Avenyn där vi utreder hatbrottsmotivet, så får vi se var det leder, säger Emma Tengskog, förundersökningsledare vid demokrati- och hatbrottsgruppen.

LÄS MER:Man med kippa ska ha blivit misshandlad i Göteborg

Ingen gripen eller misstänkt

Ingen person har gripits, och det finns inte heller någon misstänkt för misshandeln. Polisen uppmanar eventuella vittnen som kan ha sett något på Avenyn eller runtomkring på tvärgatorna att höra av sig.

Däremot utreder polisen flera fall av hatbrott kopplade till den senaste tidens upptrappade konflikt mellan Israel och Palestina.

– Vi har fått in några anmälningar som kan vara kopplade till händelserna mellan Israel och Palestina, säger Emma Tengskog.

Hon påpekar dock att det inte varit någon stor ökning av anmälningar.

– Vi får in anmälningar gällande antisemitiska hatbrott hela tiden, men det har inte varit någon markant ökning just nu. Men det finns troligtvis ett stort mörkertal.

LÄS MER:Judarna är också värda ett eget land

Rekommenderar att inte bära judiska symboler öppet

Allan Stutzinsky berättar att judiska församlingen erbjudit den utsatte mannen hjälp. Man har även sett över sina säkerhetsrutiner samt upprepat församlingens rekommendationer om att inte bära judiska symboler öppet på stan.

ANNONS

– Rekommendationen har funnit sedan flera år tillbaka. Den här typen av angrepp är ovanliga i Göteborg kanske just därför att rekommendationen följs. Nu var det en person som bar en judisk symbol öppet och då dröjde det inte länge innan han blev attackerad.

Hotbilden mot judiska församlingen är generellt stor men varierar i grad, enligt Allan Stutzinsky, beroende på bland annat händelser i Mellanöstern. Han bekräftar att hoten har ökat i samband med att konflikten mellan Israel och Palestina trappats upp den senaste tiden.

– De enskilda medlemmarna känner sig nog inte särskilt hotade i normala fall, så länge man inte bär judiska symboler öppet, så det är ju med den begränsningen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS