Polis avlossade skott efter biljakt på Hisingen

När föraren såg polisen flydde han – och jagades över stora delar av Hisingen. Biljakten tog en dramatisk vändning när den fortsatte rakt in i ett bostadsområde och upp på en gräsmatta mellan husen. Då öppnade en av poliserna som jagade efter till fots eld mot bilen.
– En kollega uppfattade det som att den misstänkta bilen styrde rakt emot honom, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS
|

Det var vid 18.47 som en misstänkt stulen bil upptäcktes vid Lindholmen.

– Det är en patrull som ser en bil som helt enkelt bara sticker ifrån dem, utan att de har gjort någonting. Av den anledningen påbörjas förföljandet, säger vakthavande befäl på polisen, Göran Carlbom.

Flera polisbilar jagade sedan fordonet in mot centrala delar av Hisingen. Biljakten pågick i omkring tio minuter, enligt polisen. Färden fortsatte in i ett bostadsområde i närheten av Lundby gamla kyrka. Där tog jakten en dramatisk vändning. Mannen bakom ratten körde upp på en gräsmatta och jagades av poliser till fots.

LÄS MER:Här skjuter polisen mot bilen

– En kollega uppfattade det som att den misstänkta bilen styrde rakt emot honom, så han sköt ett skott mot fordonets motorhuv, säger Göran Carlbom.

ANNONS
En polisbil behövde bärgas efter den dramatiska biljakten.
En polisbil behövde bärgas efter den dramatiska biljakten. Bild: Sanna Tedeborg

En man i 40-årsålden har gripits. Han misstänks för försök till grov misshandel för incidenten där han ska ha försökt köra på polisen som avlossade skottet. Den gripne misstänks även för tillgrepp av fortskaffningsmedel och ett flertal trafikbrott.

– Det kommer att göras en undersökning av platsen där kollegan har avlossat skottet. Sedan kommer även den händelsen utredas, säger Göran Carlbom.

Ingen person skadades fysiskt vid händelsen, enligt polisen.

Vittnet: ”Vi sprang ut och då hörde vi skotten”

En person som bor i området blev vittne till delar av biljakten.

– Vi satt och tittade på Södertäljepolisen på tv när oljudet blev väldigt verkligt helt plötsligt, sen såg vi att det var full fräs här på gatan, säger vittnet till GP.

Biljakten ska ha gått mellan flera hus i bostadsområdet och över en gräsmatta. När vittnet var på väg ut för att se efter vad som pågick hördes ljudet av skott som avlossades.

– Det var ganska dramatiskt. Vi sprang ut och då hörde vi skotten. Är det inte en handgranat så är det skottlossning, det är som vanligt i det här området tänkte jag säga, tyvärr, säger vittnet.

Bilen rev upp gräsmattan när den körde mellan husen i bostadsområdet.
Bilen rev upp gräsmattan när den körde mellan husen i bostadsområdet. Bild: Sanna Tedeborg

Hjulspåren syns i gräsmattan bredvid huset där bilen ska ha kört upp, enligt GP:s reporter på plats.

– De har precis åkt härifrån. en polisbil bärgades och en bil åkte med tre poliser i, säger GP:s reporter Tilda Sandén vid 20-tiden.

ANNONS

Fler än ett skott avlossades

Enligt vakthavande befäl Göran Carlbom var den tekniska undersökningen då genomförd av patrullen på plats och bilen tagen i beslag. Polisbilen som behövde bärgas drabbades enligt honom av ett mekaniskt fel. Däremot krockade den misstänkt stulna bilen under biljakten även med en annan bil.

– Någon tredje part har blivit drabbad, man har krockat, säger Göran Carlbom.

Det var inte bara ett skott som avlossades vid händelsen, bekräftar han på GP:s fråga.

– Mer än ett har avlossats. Exakt antal, det har jag inte.

Mannen som greps är sedan tidigare känd av polisen.

– Det kan jag lätt säga att han är väl känd av oss sedan tidigare.

Under natten till söndagen anhölls mannen av åklagare, misstänkt för försök till grov misshandel samt grovt rattfylleri.

ANNONS