Kontroversiell dom i Göteborgs tingsrätt.
Kontroversiell dom i Göteborgs tingsrätt.

”Ovärdigt för ett rättssamhälle”

ANNONS
|

Idag faller domen mot fyra män åtalade för grov misshandel och övergrepp i rättssak. Men genom polisens vittnesmål har rättegången kommit att handla om mer än bara de aktuella brotten. Åklagare Linda Wiking har målat upp bilden av hur en enda stor släkt skaffat sig så mycket makt att de styr delar av civilsamhället i Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten och runt Angereds centrum.

Ali Moeeni Taghavi (S), är ordförande i SDN Angered. Han vill inte uttala sig om några specifika personer, men säger att det är helt oacceptabelt om polisens bild stämmer.

– Den bild som polisen delar är deras sak, men jag kan varken kommentera för eller emot den. Jag kan bara säga att vi jobbar förebyggande mot kriminalitet i stort och har ett nära samarbete med polisen, säger han.

ANNONS

– Men det är helt oacceptabelt om det är så som polisen beskriver det. Vi kan inte ha ett samhälle där folk inte vågar yttra sig och säga vad de tycker.

De senaste tre åren har stadsdelen jobbat förebyggande under parollen Trygg i Angered för att öka tryggheten och motverka kriminella nätverk. Förutom samarbetet med polisen innebär det att kommunen för dialog med till exempel föreningslivet och religiösa samfund för att bygga upp motståndet mot kriminella.

Enligt Ali Mooeni Taghavi har polisen också stort stöd av allmänheten. Något som även andra vice ordförande i stadsdelsnämnden, Börje Olsson (M), håller med om.

– Folket runt Hammarkullen har berättat för polisen att de gör ett bra jobb. När de blev utsatta för stenkastning till exempel var det människor som stod på balkongerna och hejade på polisen, säger han.

De fyra åtalade i rättegången tillhör alla den utpekade släkten. Enligt åtalet ska de ha hotat den ena målsäganden med kraftigt våld om han anmälde händelsen. Som expertvittne har polischefen Ulf Merlander sagt att skrämseltaktiken är väl inarbetad inom familjekonstellationen.

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, säger att det pågår en kraftmätning mellan den demokratiska rättsordningen och en självutnämnd i området. Han efterlyser lagskärpningar för att slå ut de parallella rättssystemen.

ANNONS

– Vi har presenterat lagändringar från moderaterna som jag tror skulle kunna hjälpa här. Bland annat att avskaffa mängdrabatten och att man tar bort möjligheten att släppas tidigare vid upprepade fängelsestraff, säger han.

– Vi måste vara tydliga med att vi inte accepterar det här. Vi accepterar inte att det finns områden eller tider där svensk lag inte gäller. Den ska gälla överallt och alla.

Socialdemokraternas kommunalråd med ansvar för sociala frågor Marina Johansson, menar också att skärpta straff är en del av lösningen. Hon påpekar att frågan är prioriterad av den nuvarande regeringen som bland annat tagit fram en plan mot den grova organiserade brottsligheten.

– Det blir svårare och svårare för de kriminella och det är precis så vi ska jobba. Vi accepterar aldrig kriminella gäng eller familjer som tar sig sådan här makt över människors liv och hotar och skrämmer folk i stadsdelen, säger hon.

ANNONS