Edwars Ludbrook i Eriksbergshallen.
Edwars Ludbrook i Eriksbergshallen.

Oklart ledarskap för Onecoin

Representanterna för Onecoin menar att den digitala kryptovalutan är framtiden - men varningssignalerna är starka. Ansvariga bakom valutan gör sig onåbara medan de uppmanar folk att inte sälja.Det beror på att företaget har vuxit så fort, säger talespersonen Edward Ludbrook som säljer in valutan i Sverige.

ANNONS

Förra söndagen fylldes hela Eriksbergshallen av nyfikna småinvesterare för att lyssna till det digitala budskapet om Onecoin, en släkting till kryptovalutan Bitcoin.

Talespersonen, Edward Ludbrook, konstaterade att man kan tjäna 1000 till 2000 euro i veckan, om man anstränger sig.

- Detta är en fantastisk möjlighet. Men om du säljer dina mynt är du en idiot, sade han under mötet.

Hans ansvarsområde är utbildning och affärsutveckling, och har en lång karriär inom motivations- och ledarskapsträning.

Onecoin har marknadsfört den globala, digitala kryptovalutan hårt i Sverige och Finland den senaste tiden och hundratals småinvesterare har lockats av att bygga upp en den globala digitala valutan, köpa utbildningspaket för tusentals traditionella pengar, göra grovjobbet som "gruvarbetare" vid datorn för att skapa Onecoins. Och bygga upp nya team för att fortsätta sprida affärsmodellen. Men ingen av de lokala arrangörerna i Göteborg vill tala med GP.

ANNONS

Lotteriinspektionen är inte lika imponerade och polisanmälde de som ansvarar för Onecoin-konceptet i Sverige den 22 januari för misstänkt brott mot lotterilagen.

Lotteriinspektionen anser att Onecoin bygger på att rekrytera nya deltagare för att öka deltagarnas vinst.

- Vår helhetsbedömning av verksamheten är att det finns skäl att anta att Onecoin utgör ett kedjebrevsspel eller liknande, skriver Lotteriinspektionen.

Edward Ludbrook säger sig inte känna till anmälan.

- Skälet att det inte har hänt något är förmodligen att de har misslyckats. Det finns mycket klagomål mot företag i världen, speciellt när man som vi gör något nytt. Folk blir upprörda, för de förstår inte. Det är skälet att vi har möten som dessa, säger han.

Utredningen av anmälan kan bli problematisk eftersom det inte finns några formella företrädare för Onecoin att vända sig till via företagets svenska webbplats. Även Onecoins webbplats för Europa saknar information om företagets struktur, och kontaktinformation. Det enda som finns en är Googlekarta med en adress i Sofia i Bulgarien och en uppmaning att vända sig till den som hänvisat till webbplatsen.

Ingen av dem som arrangerat mötet i Eriksbergshallen vill ge några kommentarer till GP, med hänvisning till att anställda i allmänhet inte får tala om sina företag.

ANNONS

Seriösa företag har kontaktinformation på sina webbplatser. Varför har Onecoin inte det?

- Det beror på att företaget har vuxit så fort. Vi är pionjärer i den här affären och eftersom den är digital så exploderar den över hela världen, speciellt i Asien. Och det nuvarande läget med anställda och antalet nya människor som går med är det exceptionellt. Det är nya affärer varje dag, säger Edward Ludbrook.

GP har fått mejl från oroade föräldrar som beskriver hur 18 till 20-åringar lånar pengar för att investera i Onecoin och är rädda för att de unga blir grundlurade.

- Det har jag aldrig hört talas om. Hur många mejl var det? Två? Hur många 20-åringar ser du här? Väldigt få. Jag har varit med företaget länge och har aldrig hört talas om något sådant, säger Edward Ludbrook.

Hur många svenskar som investerat i Onecoin säger han sig inte känna till. Men att det har ökat kraftigt på senare tid.

För dem som vill växla sina Onecoins mot traditionell valuta har förtaget en valutaväxling.

Men investerarna uppmanas bestämt att inte växla in sina Onecoin.

Varför inte? I normala valutaaffärer kan du växla hur du vill.

- Detta är inte en vanlig affär. Poängen är att folk kan sälja sina mynt. Men för att skapa en global valuta behöver du massor av mynt. Och styrkan med kryptovaluta är att du inte kan trycka pengar. De skapas. Och det kan ta år och då blir priset högre. Men varför skulle du vilja sälja dina mynt nu om du såg volymen och trodde och förstod vad Dr Ruja gör, säger han.

ANNONS

Dr Ruja Ignatova är vd för Onecoin, och som står bakom affärsidén.

Enligt Edward Ludbrook är poängen med Onecoin att ingen ska behöva några andra valutor, och detta är speciellt attraktivt för människor i tredje världen som i dag saknar bankkonton, och de i västvärlden som är måna om att skydda sina pengar från inflation och statliga ingrepp.

Enligt Ludbrook har företaget inga som helst problem med några legala ärenden. Någonstans.

Men han vill inte ge GP sitt telefonnummer för uppföljande frågor. Endast en mejladress.

ANNONS