Okände mannen misstänks för sprängningen – se filmen från Hagakliniken

Vem är han, killen som så noggrant spritar sina händer innan han går in på mottagningens ena toalett och av allt att döma låter sprängladdningen detonera?
– Vi vet inte. Vi behöver hjälp. Därför släpper vi filmen, säger åklagaren Mats Ihlbom. Två människor skadades under attentatet mot Hagakliniken på Första Långgatan, varav en allvarligt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg, Linnéstaden|

Det är sällan polis och åklagare bryter förundersökningssekretessen och offentliggör material från en prioriterad utredning.

LÄS MER:Kraftig explosion på Första Långgatan

Den uppmärksammade explosionen inne på Hagakliniken i november utgör ur den aspekten ett undantag.

– Det är ett synnerligen samvetslöst brott, betonar åklagare Mats Ihlbom.

Sekvensen från övervakningskameran visar hur en ung man, delvis maskerad med huvtröja och munskydd, kliver in på läkarmottagningen. Han går fram och använder flaskan med handsprit som står i receptionsområdet.

Mannen på bilden eftersöks nu av polisen.
Mannen på bilden eftersöks nu av polisen. Bild: Polisen

Brottsoffer passerar

En äldre kvinna passerar. Det är hon som någon minut senare kommer att skadas av splitter i ansiktet och som dessutom drabbas av en svår chock.

En stund senare uppsöker ynglingen den högra av de två toaletterna. Kvinnan befinner sig då i det vänstra båset.

ANNONS
Otrolig förödelse. Explosionen skedde på den högra av toaletterna. På den vänstra befann sig en 85-årig kvinna, som chockades och fick splitter i ansiktet. Skadorna blev omfattande på båda båsen.
Otrolig förödelse. Explosionen skedde på den högra av toaletterna. På den vänstra befann sig en 85-årig kvinna, som chockades och fick splitter i ansiktet. Skadorna blev omfattande på båda båsen. Bild: Polisen

Exakt en minut senare, efter att ha apterat sprängladdningen, promenerar han lugnt mot utgången. Den enorma smällen och tryckvågen följer honom ut mot trapphuset.

– Vi är ju helt säkra på att bilderna visar gärningsmannen. Det råder ingen tvekan om det. Nu hoppas vi att någon kan identifiera honom åt oss. Det är nödvändigt för att kunna komma vidare i ärendet, förklarar åklagaren.

Dubbla misstankar

Brottsrubriceringarna mot den unge mannen är i nuläget mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Om det här är utföraren, har ni då någon uppfattning om vem som är anstiftaren?

– Inga kommentarer på den frågan, svarar Mats Ihlbom.

11 november, stor insats på Första Långgatan. Det har precis smällt på en läkarmottagning och polis, räddningstjänst och ambulans har kallats till platsen.
11 november, stor insats på Första Långgatan. Det har precis smällt på en läkarmottagning och polis, räddningstjänst och ambulans har kallats till platsen. Bild: Olof Ohlsson

Han vill inte heller avslöja exakt vad det var som briserade inne på kliniken, utan konstaterar bara att den bombliknande laddningen blåste sönder kaklade väggar, dörrar, en toastol och handfat.

GP har tidigare redogjort för en konflikt mellan en person med koppling till Hagaklinken och en annan individ. Det är en tvist som även handlagts i tingsrätten.

– När det gäller eventuellt motiv är en hypoteserna att det handlar om en skuld från endera sidan, säger åklagaren.

Fyra händelser

Attacken inne på mottagningen är en fyra som av allt att döma hänger ihop:

• Den 6 augusti small en handgranat i närheten av en fastighet i Krokslätt, där klinikens ägare är bosatt.

ANNONS
Tre veckor före sprängningen inne på kliniken skedde en attack mot entrédörren nere på Första Långgatan.
Tre veckor före sprängningen inne på kliniken skedde en attack mot entrédörren nere på Första Långgatan. Bild: Polisen

• Den 20 oktober detonerade en sprängladdning vid entrén på markplan, nere på Första Långgatan.

• Den 11 november var alltså datumet för våldsdådet inne på läkarmottagningen.

• Den 23 november kallades polis återigen till ägarens adress. Då påträffades en icke detonerad granat i trädgården.

LÄS MER:Stor polisinsats i Krokslätt – misstänkt föremål säkrat

Har polisbeskydd

– Det är viktigt att poängtera att killen vi letar efter ännu så länge endast är misstänkt för delaktighet i den tredje händelsen (11 november), summerar Mats Ihlbom.

Målsägandefamiljen lever för tillfället under polisbeskydd.

Advokat David Särneö, som företräder för den 85-åriga kvinnan, vill inte uttala sig om hennes hälsoläge.

En kvinna i 45-årsåldern fick lindrigare blessyrer under tumultet på Hagakliniken.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS