Det var strax efter klockan 11 på söndagsförmiddagen som Alléjouren på Axesshuset i Haga fick evakueras till följd av ett misstänkt mässlingsutbrott.
LÄS OCKSÅ: Rutinerna inom vården ses över efter mässlingsutbrottet
– Det var en liten gosse som visade tecken på att han var smittad, säger Hans Strömberg, medicinskt ansvarig läkare på Alléjouren.
20 personer i väntrummet
Händelsen inträffade vid 11-tiden på söndagsförmiddagen. Cirka 20 personer befann sig i väntrummet när den misstänkt smittade pojken kom dit.
– Vi har ju en stor skylt på dörren att om man har de symtomen så ska man inte gå in. Sköterskorna reagerade direkt och har identifierat de som fanns i väntrummet och intervjuat dem om de är vaccinerade eller haft smittan tidigare, säger Strömberg.
Pojken har förts till infektionskliniken på Östra sjukhuset som kommer att fastställa om det är mässling eller inte.
– Den här lille gossen symtom var såpass tydliga att vi inte vågade chansa och vänta på att det fastställs. Personerna i väntrummet har skickats hem och vi har stängt nu i två timmar, så långt som det tar för att smittan ska försvinna, säger Strömberg.
Huruvida någon av de 20 kan ha smittats är ännu inte fastställt.
– Personalen har fått order om att vaccinera sig, både för sin egen skull och för att inte bli smittade och sprida det vidare, säger Strömberg.
Hur var det med den lille pojken?
– Man blir ju inte sådär jättesjuk, utan man får feber, utslag, prickarna i munnen... Sjuk var han men så allvarligt var det inte nu i alla fall. Han har alla tecken på mässling och det är därför det blir ett stort pådrag direkt, säger Strömberg.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, är dock noga med att påpeka att det ännu inte är ett bekräftat fall.
"Inget bekräftat fall"
– De senaste veckorna har det hänt nästan varje dag att vi får information om att det finns någon som har feber och utslag. Så det är absolut inget bekräftat och nu vidtar man de åtgärder som man har rutin för, säger han.
Nu tar det en till två dagar för vården att undersöka om personen verkligen är smittad.
– Det finns väldigt många orsaker till att man kan få feber och utslag, men jag tycker att det är bra att vårdcentralerna har en beredskap för smittsamma sjukdomar, säger Leif Dotevall.
Det senaste bekräftade fallet av mässling upptäcktes i mitten av januari. På måndag har det gått en inkubationstid sedan det fallet upptäcktes och imorgon måndag ska Sahlgrenska ta beslut om grindvakterna som står utanför akutmottagningarna ska tas bort eller inte.
Beslutet kommer att tas tillsammans med smittskyddsläkare.
Hittills har 28 fall av mässling konstaterats i det senaste utbrottet i Göteborg, vilket gör det till det största i Sverige sedan MPR-vaccinets effekt började märkas i slutet av 1980-talet.
Under smittspårningen har Västra Götalandsregionen varit i kontakt med uppemot 2 000 personer. Så sent som för några dagar sedan verkade det ha ebbat ut.