Nordiska Motståndsrörelsen kopplas till dåden

Tre bomber har placerats ut i Göteborg de senaste månaderna - två exploderade. Nu sitter tre personer häktade misstänkta för inblandning i sprängdåden. Samtliga har kopplingar till nazismen. – Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Samtidigt utesluter han inte att de kan komma att omrubricera brotten till terrorbrott.

ANNONS
|

En fredagskväll i november exploderade en bomb utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. I början av januari exploderade en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Och i förra veckan hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby Camping.

Dessa tre ärenden utreds tillsammans av Säpo ochriksenheten för säkerhetsmål.

– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg, säger Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål, och fortsätter.

– Grunden för att vi tog över dem är att vi kan inte utesluta att de tre hör ihop.

Misstankar mot nazist utökas

En ledande nazist i Nordiska motståndsrörelsen sitter häktad sedan tidigare, misstänkt för sprängdådet vid syndikalistlokalen på Övre Husargatan. Brottsmisstankarna mot den ledande nazisten har nu utökats till att gälla bomben på Lilleby camping. Mannen har suttit häktad sedan 20 januari, medan bomben på Lilleby camping hittades först 25 januari.

ANNONS

Säkerhetspolisen vill inte gå närmare in på vilken roll den häktade har spelat i samband med bomben, som hittades bakom en husvagn på campingen.

– Den häktade har delgivits misstanke om till försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping, sägerSimon Bynert, presssekretare på Säpo.

Ytterligare två gripna

Under onsdagen anhölls en person misstänkt för inblandning när bomben placerades ut på Lilleby camping.

– En person har i dag anhållits misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det består i att vi menar att den här personen är kopplad till den bomb som hittades vid Lilleby camping, sa då Mats Ljungqvist.

Och under torsdagen greps en tredje person. Det gripandetgjordes i norra Sverige – den personen är nu misstänkt för alla tre händelser som Säpo utreder – mordförsöket i Västra Frölunda 5 januari, allmänfarlig ödeläggelse vid syndikalistlokalen på Övre Husargatan i november 2016 och försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping.

– Hur eller exakt var gripandet har skett kan jag inte gå in på, men det har hänt under dagen, säger Simon Bynert.

Kopplas till Nordiska motståndsrörelsen

Enligt Simon Bynert har Säpo hela tiden varit öppna för att det kan finnas ett samband mellan den senaste tidens bomber i Göteborg.Bomben på Lilleby camping, sprängningen i Västra Frölunda och sprängningen på Övre Husargatan ligger hos Säpo i en gemensam utredning.

– Det vi kan säga nu är att misstankarna har stärkts om ett samband mellan händelserna, säger han.

Enligt Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, finns det en avgörande koppling mellan samtliga tre personer som nu misstänks för de olika dåden.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger han.

Kan bli terrorbrott

Kan detta rubriceras som terrorbrott?

– Vi är väldigt noggranna att vi utreder individer, inte en organisation. Det är de här individerna vi utreder. Men det faktum att de är eller har varit medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen är mer ett konstaterande. Men vi utreder de här individerna, säger Mats Ljungqvist och fortsätter.

ANNONS

– När det gäller själva de här händelserna så håller vi på med en förundersökning och det är inte alls omöjligt att vi kommer att rubricera om det så småningom. Det man möjligen funderar på är om de här händelserna möjligen uppfyller kraven för ett terrorbrott helt enkelt. Men det är för tidigt att spekulera kring nu. Det är givetvis så att vi håller det öppet men det är också så att vi håller på med en förundersökning och vi är i ett tidigt stadium. Bara för att vi inte har rubricerat det så hittills så utesluter inte det att vi kommer att kunna rubricera det så om sådan omständigheter framkommer.

LÄS MER: Ledande nazist häktad efter explosion

Kartlagts av Expo

De två senast gripna männen är båda är folkbokförda på mindre orter i Västra Götaland.

• Den yngre, en man i 20-årsåldern, har delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse i Lilleby, Torslanda.

• Den äldre, en man i 50-årsåldern som greps i Norrland, anklagas för att ha medverkat i alla de tre brotten – allmänfarlig ödeläggelse på Övre Husargatan, mordförsök på Axel Adlers gata i Västra Frölunda och försök till allmänfarlig ödeläggelse i Lilleby, Torslanda.

Bägge har namn som kartlagts av tidningen Expo.

ANNONS

De figurerar även på sajter kopplade till Nordiska motståndsrörelsen och andra främlingsfientliga organisationer.

Sedan tidigare sitter en 23-årig man häktad. Enligt uppgift ska ha tillhöra samma cell som de två senast gripna männen.

Alla tre häktade

Under fredagsmorgonenbegärdes de två senast gripna häktade. Klockan 13 startade häktningsförhandlingen. Enligt GP:s reporter på plats vardet ett tiotal sympatisörer på plats i tingsrätten, de kom dock försent och missade inledningen.

Först ut var den äldre av männen.Han nekar till samtliga åtalspunkter.

Efter en och en halv timmas förhandling beslutade rätten att mannen ska häktas för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, det vill säga inte mordförsök för dådet i Västra Frölunda,och försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben på Lilleby camping.

- Beslutet var givetvis inte det vi hade hoppats på. Vi tycker inte att den här bevisningen räcker för en häktning enligt vår uppfattning. Vi är missnöjda i och med att min klient förnekar brott, säger advokat Thomas Håkansson.

Varför befann han sig i Norrland när han greps?

-Det vill jag inte kommentera.

Bortsett från att han förnekar brott, befann han sig i Göteborg vid brottstillfällena?

-Det vill jag inte kommentera.

Har det någon betydelse att han inte häktades för mordförsök utan allmänfarlig ödeläggelse för händelsen i Västra Frölunda?

ANNONS

-Det får vi se i framtiden om det har betydelse, säger Thomas Håkansson.

Åklagare Mats Ljungqvist:

– Jag har egentligen inga synpunkter på den rubriceringen så här tidigt i utredningen så det är naturligtvis så att den gärningen som inträffade där ska täckas av ett uppsåt. Det ska täckas av gärningsmannens vilja. På ett sådant här tidigt skede så kan man väl ifrågasätta om det var just ett mord här man ville åstadkomma eller om man var likgiltig inför det. Så det har jag inga synpunkter på, säger han omatt mordförsöket rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse av rätten.

Han konstaterar att det är en allvarlig gärning ändå som han nu häktats misstänkt för.

Vid klockan 15.30 kom beskedet att även den 20-årige mannen häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt förförsök till allmänfarlig ödeläggelse för händelsen på Lilleby camping.

- Min klient förnekar brott. I övrigt vill jag inte säga något alls i nuläget, säger hans advokat.

Bomberna – lika i sin konstruktion

Enligt Mats Ljungqvist var samtliga tre bomber dessutom lika i sin konstruktion.

Sprängningen i Västra Frölunda är den som har fått allvarligast följder hittills. En man i 30-årsåldern som är underleverantör åt Migrationsverket fick allvarliga skador i benen när bomben detonerade.

ANNONS

– Allmänt sett så kan jag konstatera att den omständighet att tre bomber har placerats ut på det sätt som har skett är naturligtvis oerhört allvarligt. Det är också på det sättet att två av tre bomber har exploderat. I det första fallet konstaterar jag att det var ren tur att ingen allvarligt skadades eller dödades. Men jag kan konstatera att en person är mycket svårt skadad i samband med den andra bomben. Det är klart att det här är tre mycket allvarliga gärningar. Därför lägger vi ner mycket kraft och resurser på att undersöka de tre händelserna, säger Mats Ljungqvist.

Ny häktningsförhandling på måndag

Varför kopplar ni ihop de här tre personerna till dessa brott? – Det vill jag inte gå in på. Vi jobbar med en förundersökning. Vi har kommit en bit på väg men vi jobbar på fortsatt i utredningen helt enkelt. Det här är inledningen i utredningen, säger Mats Ljungqvist.

Finns det någon teknisk bevisning? – Jag vill inte alls kommentera vilken bevisning vi har gett till tingsrätten i dag.

På måndag kommer det att vara en omhäktningsförhandling rörande den man som suttit häktad i nu två veckor. Åklagaren har begärt åtalsförlängning för sprängdådet vid syndikalistlokalen på Övre Husargatan. Mannen har nyligen också delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben som hittades på Lilleby camping. – Han har delgivits misstanke för det. Huruvida det kommer ingå i häktningsförhandlingen på måndag har jag inte tagit ställning till än,säger Mats Ljungqvist.

LÄS MER: Explosion utanför Syndikalistiskt forums kafé

  1. En 50-årig man greps och anhölls i norra Sverige på torsdagen. Han misstänks för allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning exploderat utanför Syndikalisternas kontor i centrala Göteborg den 11 november i fjol. Han misstänks också för försök till mord sedan en laddning exploderade och skadade en person allvarligt utanför ett asylboende i Västra Frölunda i Göteborg den 5 januari. Dessutom misstänks han för försök till allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning hittats vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i Göteborg den 25 januari.
  2. En 20-årig man greps och anhölls i västra Sverige på onsdagen. Han misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse för händelsen vid Lilleby camping.
  1. En man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter dådet utanför Syndikalisternas lokal. Han har nu även delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping.
  1. Åklagaren har begärt 50-åringen och 20-åringen häktade.

Källor: Säpo, Åklagarmyndigheten.

ANNONS