Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders (CRD). CRD har anmält Nordiska Motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Bild: Civil Rights Defenders och TT
Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders (CRD). CRD har anmält Nordiska Motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Bild: Civil Rights Defenders och TT

NMR polisanmälda för hets mot folkgrupp

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders ligger bakom polisanmälan. Flera ledande personer från NMR gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp i samband med demonstrationen i Göteborg den 30 september, menar CRD.

ANNONS

Civil Rights Defenders menar att demonstranterna bar nationalsocialistiska symboler på fanor, flygblad, klistermärken och kläder. Den vanligast förekommandevar NMR:s officiella symbol “tyr-runan”, vilket CRD understryker ärett märke som främst är känt för att ha använts av SS-medlemmar i Nazityskland.

LÄS OCKSÅ:Minnesmärke uppsatt där nazisterna stoppades

Människorättsorganisationen menar att NMR använder sig av symbolerna för att sprida rörelsens ideologiska budskap om rasöverlägsenhet och rashat. Därför lämnade Civil Rights Defenders idag in en polisanmälan mot nazisterna.

LÄS OCKSÅ:Polis anmäld efter nazistdemonstration

– Sverige har en skyldighet att effektivt bekämpa hatbrott och rasism, bland annat genom att inte tillåta aktiviteter som sprider rasistisk propaganda. Därför är det viktigt att sätta ner foten och lagföra den här typen av brottsliga aktiviteter som organisationen bedriver, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:NMR polisanmälda för upphovsrättsbrott

Civil Rights Defenders menar att polisens tolkningav vad som klassas som hets mot folkgrupp, där symbolerna ska kunna kopplas till 1930- och 40-talets nazistiska rörelser, är alltför snäv.

– Det är viktigt att se den nazistiska symboliken i demonstrationståget som helhet och inte bara fokusera på enskilda symboler och dess historiska kopplingar. Den som bär eller marscherar under Nordiska Motståndsrörelsens symboler sprider nazism och gör sig därigenom skyldig till hets mot folkgrupp, säger Robert Hårdh.

ANNONS