Goran Glamocanin, åklagare och Dragica Tojagić, presstalesman vid åklagarkammaren i Banja Luka i Bosnien.
Goran Glamocanin, åklagare och Dragica Tojagić, presstalesman vid åklagarkammaren i Banja Luka i Bosnien. Bild: Nikola Moraca

Nio personer i Bosnien åtalas för vapensmuggling till Sverige

Efter en lång utredning och ett tätt samarbete med svensk polis väcks i dag åtal mot en misstänkt vapensmugglarliga i Bosnien och Hercegovina. Gruppen ska under längre tid ha varit inblandad i smuggling av vapen och sprängmedel till Sverige.

ANNONS
|

Under flera år har polisen i Sverige och på Balkan varit smugglarna på spåret. De har avlyssnats och övervakats i båda länderna, men i Sverige slutade den stora utredningen i ett fiasko.

Den misstänkte huvudmannen, då bosatt i Stockholm, hade kopplats till två vapenbeslag på Balkan bestående av över hundra handgranater, sex automatvapen, en pistol och en större mängd ammunition – allt på väg till Sverige. Men istället för att vapensmugglingsbrott, dömdes han endast för vapeninnehav och var snart på fri fot igen.

GP GRANSKAR: Vapnens väg till Göteborg

Nu ska rättsväsendet i Bosnien och Hercegovina få sin chans att ställa de misstänkta inför rätta. Bland de nio finns även den misstänkta huvudmannen som hade ställts inför rätta i Sverige.

ANNONS

Gruppen ska enligt åtalet ha "skaffat vapen för vidare distribution och försäljning inom kungariket Sverige". Detta ska ha pågått sedan 2014.

Koppling till Göteborg

Enligt åtalet förvarades vapnen i lager på hemliga platser i Republika Srpska, en del av Bosnien och Hercegovina. Vapenlagren fylldes på kontinuerligt och förbereddes för vidare transport med hyrbilar men också egna fordon.

LÄS MER:Han levererade vapen: "Det blir normaliserat"

Goran Glamocanin, åklagare i den bosniska staden Banja Luka som nu väckt åtal mot nio misstänkta vapensmugglare, har tidigare uppgett för GP att hans utredning rör hela Sverige.

– Kriminella grupper har på grund av de goda möjligheterna till snabba vinster, i flera fall samlat in illegala vapen och vidtagit åtgärder för att transportera dem till Sverige och mer konkret till Göteborg. Antalet fall som har prövats här talar för att Sverige fortfarande är en viktig marknad för smugglare, sa han.

Av GP:s granskning om vapnens väg till Sverige framgår det att de flesta vapen som används i kriminella kretsar kan spåras till forna Jugoslavien.

– Det är de här AK-47-orna som tillverkats där nere som det skjuts med här i våra gängkonflikter, sa Erik Nord, polischef för Storgöteborg, i samband med granskningen.

LÄS MER:Väskan sprack av tyngden från vapnen

ANNONS