Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) avvisar kritiken om rasism och att projektet skulle vara flummigt. Men Jonas Ransgård (M) är fortsatt kritisk.
Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) avvisar kritiken om rasism och att projektet skulle vara flummigt. Men Jonas Ransgård (M) är fortsatt kritisk.

MP: "Ett jättebra projekt"

Kommunens visioner för nordöstra Göteborg delar GP:s läsare, som kallar dem allt från "lysande" till "välmenad rasism". – Man sliter sitt hår. Näringslivet skriker efter kompetens men Göteborg satsar på det här? säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

ANNONS

Som GP berättat i dag satsar nu kommunen 32 miljoner, med visst stöd från EU, på projektet Stadslandet som ska skapa gröna jobb, ekologisk turism och strategier för mer närproducerade livsmedel i nordöstra Göteborg. Bland annat ska man skapa testmiljöer och "nav" där man ska testa sätt att göra Göteborg mer koldioxidsnålt.

Exakt vad som ska testas är inte fastslaget, men iförstudien som projektet baseras på, presenterar kommunen flera förslag och visioner på hur det ska gå till.Bland annat föreslås satsningar på odlingar, betesdjur och klimatsmarta minitransporter. Man vill också ta tillvara kunskaper hos utrikesfödda som tidigare jobbat med exempelvis odling och djurhållning. Något som fått många läsare att reagera.

ANNONS

"Välmenad rasism"

–Göteborgs kommun praktiserar någon slags välmenad rasism. Herregud! skriver en kvinna.

– Snälla, snälla, säg att detta är ett skämt! skriver GP-läsaren Peter.

– Var detta årets aprilskämt som råkades publiceras något för tidigt? Denna staden slutar då aldrig att chocka sina invånare, skriver läsaren Daniel.

Flera läsare positiva

– Använd pengarna till vettiga bostäder, utbildning och riktiga jobb! Vem vill tillbaka i utvecklingen?? kommenterar en kritisk läsarepå GP:s Facebook-sida.

En annan läsare svarar:

– Det här är framåt i utvecklingen - matturism och matkvalitet över kvantitet är växande näringar. Gröna näringar är i tiden.

–Här skapas affärsverksamheter och jobb samt möjligheten för människor att mötas kring meningsfulla aktiviteter. Vad är problemet? skriver en annan.

M: "Helt bakvänt"

En som dock är kritisk och reagerar kraftfullt är kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

– Man sliter sitt hår. Näringslivet skriker efter kompetens men Göteborg satsar på det här? säger Jonas Ransgård.

Han tycker att tanken med att försöka skapa jobb utifrån att vissa utrikesfödda jobbat med exempelvis odling i sina hemländer är fel utgångspunkt.

– Naturligtvis ska man kolla vad folk kan när de kommer till Sverige. Men vitsen måste väl vara att rusta människor för jobb som finns och som efterfrågas, snarare än att försöka skapa efterfrågan på sådant folk kan. Det är helt bakvänt, säger Jonas Ransgård.

ANNONS

MP: "Ett jättebra projekt"

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) håller dock inte med Ransgård.

– Det där är att tänka kortsiktigt.Inriktningen på Stadslandet är jättebra. Vi måste tänka längre och utveckla gröna näringar.Vi står inför klimatförändringar ochmåste säkra matförsörjningen pålång sikt, säger Ulf Kamne och tillägger:

– Sen kan det finnas skäl att skärpa upp detta. Men EUlämnade 13 miljoner i stöd,så helt under isen kan det här inte vara.

Han håller heller inte med kritikersom kallatvisionerna ochprojektet för rasistiskt och "kolonialt".

– Om människor uppfattar det så är det väldigt illa men självklart finns inga sådana värderingar bakom. Tvärtom handlar det om motsatsen, att ge utrymme för mångfald och att satsa nytt i områden där det finns resurser av både människor och mark, säger Kamne och tillägger:

– Det är ingen som tvingas att delta.Det här är inte som Fas 3och att folk måste in i detta. Tvärtomträffar jagflera som är överlyckliga över detta, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS