Moskékonflikten kan ha fått en lösning

I onsdags tvingades moskélokalen på Friskväderstorget i Biskopsgården utrymmas på grund av ett bråk. Bråket uppstod på grund av att två olika föreningar anser sig ha samma rätt till användandet av lokalen. Under måndagskvällen hölls ett möte för att lösa konflikten tillsammans med Stadsdelsförvaltningen, polisen och Bostadsbolaget.

ANNONS

Förra veckan, på onsdagskvällen, tömdes källarmoskén i Biskopsgården då ett bråk uppdagats mellan två olika föreningar. Man tvingades kalla till polisen för hjälp med utrymningen.

LÄS MER: Moské i Göteborg tömd efter bråk

GP har tidigare skrivit om bråket mellan dessa två styrelser och i dag kan konflikten ha fått en lösning – i alla fall en början till en.

Oroligt i området

Det är stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen som har gått in för att hjälpa till i ärendet. Under måndagskvällen hölls ett möte där man bjudit in medlemmar från de båda föreningarna i hopp om att få ett slut på oroligheterna.

ANNONS

- I vanliga fall går inte stadsdelsförvaltningen in och försöker lösa sådana här problem. Men i och med att polisen flaggat för att det skapar oro i området har vi gått in och tagit ansvar för att försöka lösa konflikten, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör på Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.

Mötet, som hölls på medborgarkontoret, varade i ungefär två timmar och Sergio upplevde stämningen som stundtals frustrerande men ändå god.

- Det var en positiv stämning trots den rådande konflikten. Det var tydligt att båda parter ville lösa det här och var villiga att anstränga sig, säger Sergio.

Två parallella lösningar

Kärnfrågan i konflikten handlar om att två olika styrelser, som har hållit varsina årsmöten, är oense om vilken förening som har rätten att bedriva verksamhet i lokalen. Under mötet på måndagskvällen kom de två föreningarna, tillsammans med representanter från Stadsdelsförvaltningen, polisen och Bostadsbolaget (som äger lokalen), överens om två konkreta saker:

1. En extern juridisk granskning. Båda föreningarna får överlämna alla protokoll från sina möten för granskning för att se vilken förening som rent juridiskt har rätt till lokalen.

2. Parallellt med den juridiska granskningen har Sergio satt ihop arbetsgrupper med tre medlemmar från varje styrelse. Dessa representanter ska tillsammans med Sergio försöka hitta en lösning i samråd.

ANNONS

LÄS MER: Förfalskade protokoll – imam anmäls

Fram till att ovanstående överenskomna lösningar sätts i handling, om tre veckor, kommer alla att få tillgång till lokalen.

ANNONS