Melker köpte vegansk produkt på Ica – som innehöll spår av skaldjur

När 72-årige Melker Svensson köpte en vegansk bulgurmix på Ica fick han sig en chock. På den finstilta innehållsbeskrivningen stod det nämligen att produkten kunde innehålla spår av skaldjur. – Jag blev förbaskad, det är oetiskt och oförsvarbart, säger Melker Svensson.

ANNONS

72-årige Melker Svensson har varit vegetarian sedan 20-årsåldern på grund av såväl hälsoskäl som djuretiska. Ica stormarknad i Högsbo har varit hans lokala livsmedelsbutik i många år och han har länge varit imponerad av det vegetariska utbudet.

När han i förra veckan handlade en produkt som skulle vara en vegansk bulgurmix var han glatt ovetande om produktens innehåll. I innehållsbeskrivningen stod det nämligen att mixen kunde innehålla spår av skaldjur.

– Innan jag skulle tillaga den var det en ängel som viskade i mitt öra att ”titta först på varubeteckningen”, då stod det med små, små bokstäver på baksidan att den inte var vegansk, säger Melker Svensson.

ANNONS

Melker Svensson blev upprörd och poängterar den hälsofara som felaktig varubeteckning också kan utgöra.

– Jag kan ju bara föreställa mig vad som kan hända om man får en allergisk reaktion, säger han.

Melker Svensson kollade innehållsförteckningen på baksidan av den veganska bulgurmixen och såg att den kunde innehålla spår av mjölk, skaldjur och fisk.
Melker Svensson kollade innehållsförteckningen på baksidan av den veganska bulgurmixen och såg att den kunde innehålla spår av mjölk, skaldjur och fisk. Bild: Thomas Johansson

Inte den enda varan med icke-veganska ingredienser

Enligt Melker Svensson finns det flera varor på samma hylla som bulgurmixen som sägs vara veganska men som innehåller icke-veganska ingredienser.

– De har en rad med olika sorter som kallas för vetemix där det står vegansk på framsidan. Man tar ju för givet att man ska kunna lita på att det är en sådan vara, säger han.

Han har försökt komma i kontakt med ansvariga på Ica, men förgäves. När Melker Svensson under tisdagen var tillbaka i butiken frågade han efter en inköpschef men ingen sådan var närvarande. Han lämnades med ett telefonnummer men kom aldrig fram till någon ansvarig person utan fick tala med en telefonist.

– Han sa att han skulle framföra det men det verkade inte som han förstod allvaret i det, säger Melker Svensson.

En av Icas veganska rätter, bulgurmix, som visade sig kunna innehålla spår av bland annat fisk, mjölk och skaldjur.
En av Icas veganska rätter, bulgurmix, som visade sig kunna innehålla spår av bland annat fisk, mjölk och skaldjur. Bild: Thomas Johansson

Ica: ”Kan finnas spår av animaliska ämnen”

GP har varit i kontakt med Ica som väljer att återkomma med en förklaring via mejl.

”Det ingår varken skaldjur eller andra animaliska ingredienser i Icas bulgurmix. Däremot kan det finnas spår av animaliska ämnen i vissa av våra produkter och anledningen till detta är ofta att de produceras i en anläggning där produkter som innehåller animaliska ingredienser tillverkas”, skriver Thomas Mehlberg som är pressansvarig på Ica.

ANNONS

Enligt honom följer Ica Livsmedelsverkets regler och riktlinjer för tillverkning av livsmedel. Anledningen till att det står att det kan finnas spår av skaldjur i bulgurmixen är av hänsyn till kunderna.

"Det är viktigt att kunder som exempelvis är allergiska eller inte vill att det ska finnas några spår av animaliska ämnen ska kunna ta reda på det och välja en annan produkt”, skriver Thomas Mehlberg.

Är inte detta en typ av bedrägeri?

”Nej, det tycker vi inte att det är. Att vara transparent med vad våra produkter innehåller är väldigt viktigt för oss och vi vill att de av våra kunder som är allergiska eller inte vill att det ska finnas spår av animaliska ämnen att ta del av den informationen och kunna välja en annan produkt”, skriver Thomas Mehlberg.

Hur ska man kunna lita på att Icas veganska produkter faktiskt är det?

”Som kund kan du alltid lita på att Icas veganska produkter uppfyller Livsmedelsverkets regler och riktlinjer”, svarar Thomas Mehlberg och upprepar återigen att innehållsförteckningen ser ut som den gör för att kunder som inte vill ha spår av animaliska ämnen ska kunna välja en annan produkt.

Kommer ni vidta några åtgärder för att komma till rätta med problemet? Vad i så fall?

ANNONS

”Nej, i dagsläget finns det inga planer på att genomföra några förändringar när det gäller Icas bulgurmix”, skriver Thomas Mehlberg.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS