Masslakt av trutar på Vinga – hittades nedtryckta i fågellådor

Ringmärkare Björn Zachrisson var i slutet av juni ute på Vinga i Göteborgs skärgård för att se över sina hemmasnickrade fågellådor. I stället för ägg från tobisgrisslor hittade han drygt 40 döda fåglar, hårt nedpackade.
– Jag fattar inte vitsen. Det gör nog bara de som har gjort det, säger han.

ANNONS
|

Björn Zachrisson har i över 20 år åkt ut till öar i Göteborgs skärgård för att ringmärka fåglar. Han fick sitt tillstånd från naturhistoriska riksmuseet i Stockholm 1997, och har sedan dess ofta besökt öar på västkusten, bland annat Vinga i västra delen av skärgården.

– Vi brukar gå ut på den här holmen. Vi har märkt mycket skarv, tobisgrisslor och trutar. Ja, allt vi kan få tag på egentligen. Vi gör det när de är så pass små att de inte kan flyga. Man får fånga fåglarna genom att springa i kapp dem, säger han.

Det kan ju inte vara så att tobisgrisslorna lägger två ägg, välkomnar in fem stora gråtrutar som knökar in sig för att sedan stänga locket och lägga tillbaka stenen ovanpå

Lådor som underlättar häckning

I ett försök att underlätta häckningen för den hotade fågeln tobisgrisslan tillverkade Björn flertalet lådor. Det konstruerade fågelboet utan botten, placeras på en bädd av grus och har ett hål stort nog för en tobisgrissla. Som lock ligger två brädor med en sten som håller dem på plats. Lådorna har varit välanvända av fåglarna som kryper in för att lägga ägg och häcka. När Björn Zachrisson i slutet av juni lyfte på locket på en av lådorna, var det inte tobisgrisslor han fick se. Något som SVT Väst var först med att rapportera.

ANNONS

– Där låg stora skarvar och trutar, hårt nedpackade. Underst låg det ägg som var förstörda. Det har ju spolierats för de tobisgrisslorna som skulle häcka i lådorna, säger han och fortsätter:

– Jag blev förbannad och ledsen när jag förstod vad det innebar. Det var helt uppenbart att fåglarna hade lagts dit av mänsklig hand. Det kan ju inte vara så att tobisgrisslorna lägger två ägg, välkomnar in fem stora gråtrutar som knökar in sig för att sedan stänga locket och lägga tillbaka stenen ovanpå.

Gråtrut med Björn Zachrisson och kollega i bakgrunden.
Gråtrut med Björn Zachrisson och kollega i bakgrunden. Bild: Olof Hansson

Tobisgrisslan är rödlistad

Tobisgrisslan är en hotad fågel som är rödlistad enligt Sveriges lantbruksuniversitet. En naturlig fiende för fågeln är minken. Fåglar som väljer att häcka på holmar i ytterkanten av skärgården undkommer minkarna och just därför valde Björn att placera lådorna på Vinga, där beståndet av tobisgrisslor har god chans att öka. Nu kommer det motsatta hända.

– På den holmen så kommer populationen påverkas, men kanske inte i stort. Fortgår det här på andra öar så kan det ju bli värre. Det var tio lådor och det var ett eller två ägg i åtta av dem, det kan nog vara 14–15 ägg som är förstörda.

De hade omsorgsfullt stängt in sitt brott

Händelsen är polisanmäld. Och om fåglarna som Björn fann i lådorna har skjutits eller avlivats på annat sätt vet man inte än.

ANNONS

– Det har vi inga belägg för. Men man springer väl inte runt på ön för att leta efter döda fåglar och stoppa ner dem i lådorna. Det har jag svårt att tro. Jag fattar inte vitsen. Det gör nog bara de som har gjort det, säger han.

Svårt att reda ut

Förundersökningsledare i Storgöteborg Ann-Christin Skoglund har inte varit med om något liknande fall och varnar för att det kan vara svårt att reda ut ärendet.

– Jag kan se att det hamnar utanför lagstiftning. Det är ju inte djurplågeri att skjuta ett djur som dör direkt. Men det kan vara olagligt att jaga inom specifika områden.

Hon konstaterar att det är svårt att veta exakt vad som skett och att det krävs att man finner fler spår.

– Det är så lite att gå på. Det känns väldigt osannolikt att vi kan lösa ett sådant enskilt fall. Det skulle vara om det dyker upp fler saker som kan ge spår från gärningsman. Men det är svårt att tänka sig att det finns kvar på platsen eller djuren, säger hon.

”Nedknycklade fåglar”

Redan förra året var det två av lådorna som hade inhyst trutkadaver. Björn tänkte inte mer på det utan var mest förvånad över att den till synes för stora fågeln lyckats ta sig in i boet.

ANNONS

– Men i år var det helt uppenbart. Det var tio lådor med flera nedknycklade fåglar i. Det lustiga var att brädan och stenen var tillbakalagd, precis som att ingenting hade hänt. De hade omsorgsfullt stängt in sitt brott.

LÄS MER:Expertens bästa trick som håller mördarsniglar borta

LÄS MER:Kommunen får skjuta gäss på populär badplats

LÄS MER:Picknickdags – så slipper du skräp och svinn

ANNONS