Martin Forsell tvekade över sin politiska framtid när Vägvalet fick lämna kommunfullmäktige. Nu sitter han i lokalnämnden för Demokraterna.
Martin Forsell tvekade över sin politiska framtid när Vägvalet fick lämna kommunfullmäktige. Nu sitter han i lokalnämnden för Demokraterna. Bild: Anna Svanberg

Martin Forsells vägval – bytte till Demokraterna

Vägvalet är borta, men halva fullmäktigegruppen är kvar i politiken. Totalt har sex personer med ett förflutet i Vägvalet politiska uppdrag för Demokraterna.

ANNONS
|

Martin Forsell var trea på Vägvalets lista i förra höstens val. Efter en mandatperiod som ersättare i kommunfullmäktige var han redo att ta ett kliv till. Men rösterna räckte inte till. Vägvalet åkte ur fullmäktige och en månad efter valet beslutade medlemmarna att partiet skulle läggas ned.

– Jag hade ju engagerat mig i politiken för att göra någonting, så jag funderade en del på hur jag skulle gå vidare. Det är ju en omställning att gå in i ett nytt parti, säger han.

LÄS MER:Vägvalet upphör som parti

Inget stort steg

Anders Åkvist var mötesordförande när Vägvalet, den 10 oktober, hade sitt sista möte och den som klubbade det historiska beslutet att lägga ned partiet. Kort därefter gick han med i Demokraterna.

ANNONS

– Vi hade ju ett samarbete med Martin Wannholt i början av förra mandatperioden och politiskt så har vi samma grundidéer och samma grundfrågor, så det var inte ett så stort steg att byta till Demokraterna för min del, säger han.

Även för Martin Forsell blev det naturligt att söka sig till Demokraterna, när han väl hade landat i att han ville fortsätta med politiken.

– Jag hade haft en bra dialog med Martin Wannholt sedan tidigare och jag hade träffat en del demokrater, så när jag landade i det kändes det som ett naturligt val, säger han.

Politiskt är vi inte så olika, även om det finns saker som skiljer.

"Det lite snällare partiet"

Catarina Börjesson, som tidigare hette Pettersson, hade en central roll i Vägvalet. De sista tre åren var hon heltidsanställd av partiet och skötte det mesta från medlemsfrågor till budgetarbete. I den rollen hade hon en del kontakter med Martin Wannholt, så steget till Demokraterna var inte särskilt långt för henne.

– Politiskt är vi inte så olika, även om det finns saker som skiljer.

Som vad?

– Trygghetsfrågorna. Jag tror mer på det förebyggande och som lokalpolitiker tycker jag att vi ska ha mer fokus på det än att prata om mer poliser, som är en statlig fråga. Vägvalet var lite mer socialliberala än Demokraterna. Eller som Claes Westberg sa en gång: "det lite snällare partiet".

ANNONS

Vägvalet satt bara i kommunfullmäktige och hade inga platser i facknämnderna.

Nu är det just i facknämnderna de har chansen att komma in. För Anders Åkvist passar det perfekt.

– Jag hade beslutat mig för att inte sitta i fullmäktige. Jag ville sitta i en nämnd, för det är där man är med och påverkar sakfrågorna mer.

Kommer in tidigare

Nu har han tagit plats som ordinarie ledamot i nämnden för kretslopp och vatten.

– Jag har alltid brunnit för miljöfrågor och kretslopp, vatten och återvinning.

Martin Forsell har fått en post som ledamot i lokalnämnden.

– Jag är fastighetsförvaltare och kan de frågorna. Både partiet och jag såg väl att det var där jag kunde göra nytta, säger han.

Catarina Börjesson har gått in som ordinarie ledamot i park- och naturnämnden och som ersättare i förskolenämnden.

– Det ska bli kul att komma in tidigare i processen. Och i förskolenämnden kommer ju det här förebyggandet tänket in och park och natur känns högaktuellt med tanke på allt som byggs.

Jag hade gärna velat ha med Theo också, men det har inte gått.

Demokraterna hade 29 personer på valsedeln till kommunalvalet. I och med valframgången fick partiet betydligt fler platser att besätta. I dagsläget – innan det att bolagsstyrelserna är fastställda – har 90 personer förtroendeuppdrag för partiet.

ANNONS

Theo är drömvärvningen

De tidigare Vägvaletpolitikerna har varit ett välkommet tillskott.

– Jag är glad över att ha fått med dem, de är väldigt duktiga. Jag hade gärna velat ha med Theo också, men det har inte gått, säger Demokraternas partiledare Martin Wannholt.

Theo Papaioannou, som grundade Vägvalet och var partiets främsta frontfigur, hade aviserat att han tänkte trappa ned på det politiska engagemanget redan före valet, på grund av ett nytt och mer tidskrävande jobb. Några planer på att engagera sig igen har han inte. I alla fall inte just nu.

– Jag håller på och landar i hur det är att inte vara med, säger han.

Martin Wannholt säger att han försökt värva dig till Demokraterna.

– Vi har haft samtal, men jag har sagt att jag vill fundera vidare. Man ska aldrig säga aldrig. Vi får se hur det utvecklas.

FAKTA: Demokrater med förflutet i Vägvalet

Sex politiker som under förra mandatperioden representerade Vägvalet sitter idag på olika poster för Demokraterna.

Martin Forsell, ledamot i lokalnämnden.

Anders Åkvist, ledamot i nämnden för kretslopp och vatten.

Catarina Börjesson, ledamot i park- och naturnämnden, ersättare i förskolenämnden.

Carita Jansson Tsiantes, ledamot i SDN Centrum.

Lars Andreasson, ersättare Miljönämnden.

Tom Heyman, sitter i stadsrevisionen.

ANNONS