Man dömd till vård för rituellt mord i Mölndal

En 39-årig man fälldes på onsdagen för ett mord med rituella inslag. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan en undersökning visat att han har en allvarlig psykisk störning.

ANNONS

I juli i fjol hittades en man i 50-årsåldern svårt slagen och kvävd till döds i ett skogsparti vid Gunnebogatan i Mölndal. Mannen låg i en utbrunnen eldstad och var klädd i en skinnjacka och hade byxorna neddragna. I hörlurar hade han musik.

På liknande sätt var den amerikanske artisten GG Allin utstyrd när han begravdes 1993 efter en överdos heroin.

Den mördade mannen och mannen som nu döms var fans till den amerikanske artisten.

Särskilt hänsynslös gärning

Tingsrätten finner i sin dom att ingen annan person än de två funnits på brottsplatsen fram till mordet som skedde senast klockan 00.20 den 28 juli i fjol. Tingsrätten konstaterar att det är 39-åringen som dödat mannen, i ”en särskilt hänsynslös gärning, med ett utdraget förlopp som innefattat omfattande olika former av våld”.

ANNONS

Straffvärdet för brottet bedöms vara livstids fängelse, men då gärningsmannen har en allvarlig psykisk störning döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

De båda männen hade träffats av en slump den 27 juli vid Mölndals galleri. 39-åringen har uppgett att det ”klickade ganska direkt” mellan dem.

De båda begav sig sent på kvällen till ett skogsområde där de slog sig ned vid ett picknick-bord. Enligt 39-åringen lämnade han platsen under kvällen då hans nya kompis blivit allt mer dum och otrevlig i takt med att han drack alkohol. Han nekar till att ha dödat honom.

Berättade själv att han dödat en person

Men från två olika personer finns det vittnesuppgifter att 39-åringen sagt att han dödat en person under kvällen.

39-åringen hade kommit till Mölndal från Stockholm, där han några dagar tidigare misshandlat sin flickvän. Denna händelse finns med i morddomen.

Här hade en vän, motvilligt, låtit honom bo hos sig. Hos vännen hade 39-åringen konsumerat alkohol, kokain och amfetamin.

Vid middagstid den 28 juli ringde vännen till polisen och berättade att 39-åringen var aggressiv, och sagt att han dödat en person nära polisstationen i Mölndal. Vännen trodde dock inte på detta.

Inte heller polisen förefaller ha trott honom.

En polispatrull kom efter vännens påringning, omhändertog 39-åringen för störande beteende och släppte av honom i centrala Göteborg. Därefter satt 39-åringen omhändertagen för fylleri i omkring sex timmar, innan han släpptes klockan 20.50 den 28 juli.

ANNONS

Då hade en privatperson hittat den mördade mannen i Mölndal.

Klockan 21.24 greps 39-åringen vid Ullevi där ordningsvakter tagit fast honom.

Tingsrätten finner att brottsplatsen och den döda kroppen ”uppenbart arrangerats” på ett sätt som har slående likheter med likvakan som hölls för artisten GG Allin.

39-åringens försvarare advokat Mia Sandros säger i en skriftlig kommentar till domen:

”Det var väntat att min klient skulle dömas, med tanke på att tingsrätten i samband med att rättegången avslutades fann att bevisningen var övertygande och beslutade att min klient skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Eftersom min klient förnekar att han har begått gärningen är det högst troligt att domen kommer överklagas.”

LÄS MER:Rätten: Han låg bakom makabra mordet i Lackarebäck

LÄS MER:Man låg mördad i Lackarebäck – kopia av punkikonen GG Allins begravning

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS