Majblomman slår miljonrekord: ”Helt otroligt”

Försäljningen av årets majblomma har fått en rivstart. Första försäljningsdagen såldes blommor för över elva miljoner kronor – nästan dubbelt så mycket som förra året.
– Det är helt otroligt, säger Åse Henell, generalsekreterare för Majblomman.

ANNONS

I tisdags började försäljningen av årets majblomma. Det har gått över förväntan, berättar generalsekreterare Åse Henell.

– Det har varit fantastiskt. Vi har varit lite oroliga för att inflationen skulle minska givandet men så ser vi en fördubbling första dagen i stället. Det är helt otroligt.

Första dagen såldes blommor för 11,2 miljoner kronor i hela Sverige – en rejäl ökning jämfört med första försäljningsdagen förra året då det såldes för 6,6 miljoner. Det ska också vara försäljningsrekord när det gäller första försäljningsdagen, enligt Majblommans statistik.

Den ideella organisationen, grundad i Göteborg, arbetar för att motverka barnfattigdom och hjälper familjer med bland annat kläder, skor och fritidsaktiviteter. Redan för en månad sedan uttryckte Åse Henell oro för att ansökningarna till Majblomman sköt i höjden när hushållens kostnader ökade i takt med inflationen.

ANNONS

– Det är fortfarande en strid ström av ansökningar, säger hon nu.

Betalning via Swish eller kort

Årets majblomma är ljusblå och grön. Den designades av tolvåriga Elsa Schymberg som har döpt den till ”Fred på jorden”.

– Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det gula är alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, har hon tidigare förklarat.

Fram till 3 maj kan man köpa majblommor direkt från någon av de 40 000 barn som säljer blomman, antingen via Swish eller med kort på deras individuella onlinebutiker. Man kan dock inte betala kontant.

– Vi vill att man betalar med Swish, framför allt för att minska rånrisken. Det är onödigt att utsätta barn för någon risk, säger Åse Henell.

Nu hoppas hon att försäljningstakten håller i sig.

Efter 3 maj kan man köpa majblommor i vissa butiker som Ica, Kappahl och Stadium. Man kan också köpa den på Majblommans hemsida.

LÄS MER:Här är årets majblomma

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

LÄS MER:Ensamstående Sanna måste välja bort frisör och dejter

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS