Staffan Levinsson tillsammans med Lars Hansson och Jörgen Fogelklou.
Staffan Levinsson tillsammans med Lars Hansson och Jörgen Fogelklou. Bild: Per Wahlberg

Levinsson (SD) lämnar kommunfullmäktige

Staffan Levinsson (SD) har begärt att få lämna kommunfullmäktige. Behandlingen av tidigare gruppledaren Lars Hansson är en av orsakerna.

ANNONS
|

Staffan Levinsson kom in i fullmäktige 2012 och är i dag den SD-ledamot som suttit längst. Övriga kom in efter valet 2014.

Men nu väljer han att lämna. Hans avsägelse kommer upp på torsdagens möte.

– Jag har bestämt mig för att gå tillbaka till mitt gamla yrke som civilingenjör. Jag har inte jobbat med det på fem år, så jag vill fokusera helt på det nu under en period, säger han.

Fick lovord av Lars Hansson

Eventuellt kan han tänka sig att ta plats i regionfullmäktige i höst, men det är fortfarande osäkert.

De senaste månaderna har varit turbulenta för SD i Göteborg. Gruppledaren och kommunalrådet Lars Hansson blev utesluten ur partiet i början av februari – efter en period av hårda ord och bitter personstrid mellan honom och ordföranden Jörgen Fogelklou.

ANNONS

LÄS MER: Lars Hansson vill sparka alla SD:s politiska sekreterare

Staffan Levinsson var en av de fyra politiska sekreterare som fick sparken på initiativ av Lars Hansson. Samtidigt strödde Lars Hansson lovord över just Levinsson i samband med den händelsen.

LÄS MER: Lars Hansson (SD) blir politisk vilde

Staffan Levinsson säger att historien med Lars Hanssons uteslutning kastat en skugga över hans politiska engagemang och att det har haft betydelse för hans beslut.

– Vi jobbade väldigt bra ihop och trivdes bra ihop, jag och Lars. Det hade säkert funkat med Jörgen också – men det funkade väldigt bra mellan Lars och mig, säger Staffan Levinsson.

Jörgen Fogelklou är sedan Lars Hansson blev utesluten än mer än tidigare den allt kretsar kring i SD Göteborg. Han är distriktsordförande och toppar listan till kommunfullmäktige.

"Vet att han inte var nöjd"

Han säger att han fick beskedet att Staffan Levinsson ville lämna via mejl i slutet av förra veckan och att han ännu inte hunnit prata med honom.

– Jag vet inte riktigt varför han hoppar av. Han skrev att han skulle söka jobb.

Vad innebär det för partiet?

– Ingen är oersättlig, men Staffan är oerhört kompetent inom sina områden – som infrastruktur och stadsbyggnad. Jag hade gärna sett att han suttit kvar.

ANNONS

Vilken roll tror du att historien kring Lars Hanssons uteslutning spelat?

– Jag vet att han inte varit sådär jättenöjd med det beslutet. Men man kan ju bli förbannad och sparka i väggar och allting, men till sist ändå gå vidare – och det hade jag hoppats och trott att han skulle göra.

ANNONS