Ledande i gängkonflikten - vikarie på förskola

En av de ledande männen i de pågående gängkonflikterna i Biskopsgården sökte och fick jobb som timvikarie på en förskola i Torslanda. Tjänstgöringen avbröts när en polis – som har barn där – slog larm. - Ett misstag från vår sida, säger skolchefen.

ANNONS

Händelsen, som inträffade nyligen, har väckt stor uppståndelse inom polis- och åklagarmyndigheterna i Göteborg.

Den unge mannen, som är i 20-årsåldern, betecknas som mycket brottsaktiv. Han tillhör, trots sin förhållandevis låga ålder, förgrundsfigurerna i den undre världen på Hisingen.

- Enligt vår bedömning har den här personen tydliga kopplingar in i grov organiserad brottslighet i Biskopsgården, säger Erik Nord, högste chef för polisen i Storgöteborg.

Ofta i brottsutredningar

Under de senaste åren har den unge mannens namn figurerat i tre större utredningar:

  1. I oktober 2014 åtalades han för mordförsök, sedan en bil utsatts för skottlossning på väg upp mot Friskväderstorget. Ynglingen, som då fortfarande var högstadieelev, friades dock.
  2. I september 2015 dömdes han, mot sitt nekande, till ett års sluten ungdomsvård för förberedelse till mord. En något äldre släkting fick fyra och ett halvt års fängelse.
  3. I november 2016 blev han beskjuten och svårt skadad i samband med en skottlossning på Blidvädersgatan.

På juldagen mördades dessutom en av hans goda vänner i vad som förmodas vara en intern uppgörelse inom det kriminella nätverket från södra Biskopsgården.

ANNONS

Hur hamnade han där?

Frågan som tjänstemännen inom stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen nu ställer sig, är hur denna individ kunde dyka upp på en kommunal förskola i Torslanda.

- De exakta detaljerna kring hur det gick till har jag inget tydligt svar på. Han har anmält sig som korttidsvikarie via vår bemanningsenhet och därefter blivit uppringd då det saknades folk, konstaterar Peter Johansson, sektorschef Utbildning, ansvarig för stadsdelens förskola och skola.

Kontrollerade ni inte mannens belastningsregister, det är ju ett krav för att få arbeta med barn?

- Handläggarna efterfrågade det, men på något vis uppstod en kommunikationsmiss. Den mänskliga faktorn är en förklaring. Enligt vad jag förstått var belastningsregistret "på gång", fast det hann inte fram innan en vakans dök upp, svarar Peter Johansson.

VAB-ruari spökade

Han tillägger:

- Vi hade en sällsynt stor brist på folk. Läget var ansträngt, mitt i VAB-ruari, och mannen kallades in. Men att personalen är sjuk ursäktar inte det som skett. Det har hänt och det är illa.

Den unge mannens temporära anställning avbröts emellertid efter endast en arbetsdag.

En polis, som var på den aktuella förskolan för att hämta barn, kände igen honom.

Den lokala områdespolisen kontaktade därefter förvaltningen och inga vidare uppdrag delades ut.

ANNONS

Vad som överhuvudtaget ligger bakom att den kriminellt belastade ynglingen anmält sig till bemanningsenheten är oklart.

Motprestation för bidrag?

Lena Bjugård Bränfeldt, sektorchef Individ- och familjeomsorg, känner inte till det enskilda fallet. Hon berättar om de generella regler som gäller:

- För att unga vuxna mellan 18-25 exempelvis ska få försörjningsstöd måste de vara tillgängliga för jobb, det krävs som motprestation. Det skulle kunna vara så att den här personen i ett sådant sammanhang anmält sig, jag vet inte.

Västra Hisingen har också en så kallad avhopparverksamhet. Men om den unge mannen ingått i denna hade han förflyttats från kommunen till ett helt nytt boende och då vore såväl polis som arbetsförmedling informerade.

Kritisk SDN-ordförande

Jahja Zeqiraj är socialdemokratisk ordförande i stadsdelsnämnden:

- Jag kan bara bekräfta och beklaga att detta har skett. Jag har satt upp frågan på dagordningen till ett möte på fredag med förvaltningsledningen. Då vill jag ha svar på varför man har brustit i de tydliga rutiner vi har för att skydda barnen. Och jag vill ha svar på hur man säkerställer att det inte sker igen.

För SDF Västra Hisingen är händelsen extra pinsam, då missen skett hos bemanningsenheten, som bildades för ett drygt år sedan.

ANNONS

- Vi skapade den för att säkerställa att all dokumentation är i ordning – just för att det tidigare förekom händelser där vi brast i rutinerna, säger Zeqiraj.

ANNONS