Alexandra Ågren von Schwerin är lärare på Emmaskolan i Angered.
Alexandra Ågren von Schwerin är lärare på Emmaskolan i Angered. Bild: Privat

Läraren Alexandra i Angered kan prisas

Berättarministeriet hyllar varje år en lärare som arbetar i ett socioekonomiskt utsatt område genom att dela ut priset Pennsvärdet. I år är läraren Alexandra Ågren von Schwerin på Emmaskolan i Angered en av två som kan tilldelas priset.
– Det känns otroligt smickrande, säger hon.

ANNONS
|

Under våren har två lärare gjort ett extra starkt intryck på juryn för Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet. En av dem är göteborgaren Alexandra Ågren von Schwerin, som jobbar som lärare i årskurs 3 på Emmaskolan i Angered i Göteborg.

Alexandra berättar att skolan tidigare hade ett samarbete med Berättarministeriet och att en kollega då nominerade henne till priset. Hon hoppas att hennes vilja att få alla barn att växa till sin fulla potential är det som ligger bakom nomineringen.

– Alla barn är kompetenta barn, och med rätt förutsättningar så kan alla bli precis de det vill, och det visar jag och berättar för alla barn. Jag vill ge alla barn den möjligheten, jag vägrar ge upp på ett barn, säger Alexandra.

ANNONS

Skolan en trygghet för barnen

Varje år delas priset ut till en lärare som arbetar i ett socioekonomiskt utsatt område och som bland annat bedriver en språkutvecklande undervisning som främjar elevernas kreativitet och kritiska tänkande. Alexandra tycker själv att skolan har en väldigt viktig roll i utsatta områden.

– Jag bor själv i ett medelklassområde med två egna barn som går i skolan, så jag kan tycka att skillnaden är att skolan här är en betydligt större trygghet för barnen. Sedan har man förmånen att jobba med hela världen, med föräldrar som är otroligt tacksamma, för de kanske inte har någon egen skolgång eller otroligt tunga erfarenheter i ryggsäcken.

Till skillnad mot hennes egna barn är många av de barnen undervisar flerspråkiga. Vissa kan så många som fyra språk.

– Då handlar det om att ge dem ett helt svensk språk så de kan vara en aktiv medborgare.

Viktigt med engagemang

Och nu kan Alexandra alltså bli den som får ta emot pris av utbildningsminister Anna Ekström senare i vår. Själv beskriver hon sig som en stolt lärare.

– Medan kompisar kan säga att "åh nej imorgon är det måndag igen", så vaknar jag med tanken att äntligen får jag jobba med framtiden igen, att göra deras tankar och funderingar och språk fullständigt.

ANNONS

På frågan vad som är det viktigaste för en lärare svarar Alexandra tvärsäkert.

– Engagemang och tro på barnet.

Pennsvärdet

Priset delas varje år ut av Stiftelsen Berättarministeriet till en lärare som arbetar i ett socioekonomiskt utsatt område. I år har två lärare chans att tilldelas priset, Alexandra Ågren von Schwerin, lärare på Emmaskolan i Angered i Göteborg. Pavlina Spanos lärare på Enbacksskolan i Tensta.

Pennsvärdet består av en brosch designad och skapad av formgivaren Aviva Scheiman. Utöver det tilldelas vinnaren ett stipendium på 25 000 kronor som ska användas för lärarens pedagogiska utveckling.

ANNONS