– Det är en mycket dålig affär. Vi har tidigare sagt att vi är emot inköp av småhus och bostadsrätter. Det trodde vi att Socialdemokraterna också var emot, säger biträdande kommunalrådet och tillika andre vice ordförande i Fastighetsnämnden Hampus Magnusson (M).
Kommunen är i extra akut behov av platser på grund av att det tillfälliga asylboendet i Lillhagsparken ska tömmas. I den nyinköpta villan kommer det finnas plats för tio boende. Men förvärvet ses även i ett bredare perspektiv.
– Tanken är att vi köper fastigheten för stadens bostadssociala behov, utifrån det uppdrag vi har som ansvariga för bostadsförsörjningen. Det gäller inte bara nyanlända, menar Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).
LÄS OCKSÅ:Nu ska Lillhagens sjukhus rivas
Villan ligger i lugna Långedrag och har åtta rum utspridda på 218 kvadratmeter. Den köptes senast i januari 2015 för 6 miljoner kronor. Men när Fastighetsnämnden klubbade igenom att förvärva fastigheten i juni i år landade priset på 12,25 miljoner kronor.
– Vi tränger ut vanliga personer och driver upp priserna på en redan hårt upptrissad marknad,i detta fall med 100 procent. Där ska kommunen gå in med sina enorma muskler med hela skattekollektivet bakom sig och köpa fastigheter i dyra områden. Det är klart att ingen har råd att buda mot kommunen, säger Magnusson (M).
LÄS OCKSÅ:Flyktingkrisen: Så valdes platserna för boenden
Magnusson menar att liknande förvärv skulle ge upphov till en ond spiral. I en sådan menar han att förlorarna skulle vara göteborgarna.
– Vi kommer få en marknad där privatpersoner går in och köper upp villor för att sedan sälja vidare dessa till kommunen. Sedan flyttar nyanlända in. Det skapar ingen integration utan snarare upprörda känslor, menar Magnusson (M) som ser detta som ett led i majoritetens strategi att "integrera överklassen".
En värdering har gjorts av fastigheten där den värderats efter kommande hyresintäkter. Enligt den skulle fastigheten fullt uthyrd vara värd mellan 13,5 miljoner och 15,5 miljoner kronor. Mäklaren Bjurfors rekommenderade därför att den skulle säljas för 14,5 miljoner kronor.
Men i den mejlkorrespondens som bedrivits i ärendet påpekar en tjänsteman vid ett tillfälleatt kommunen borde passa på att göra en god affär eftersom en annan köpare är villig att ”betala 8 miljoner för att göra om den till bostadsrätter”. Detta mail skickades i december 2015, ett halvår senare gick affären igenom för fyra miljoner kronor extra, med krav på vissa anpassningar till den framtida verksamheten.
– Det är inte politiken som gör fastighetsvärderingar, det tillhör inte vår kompetens. Vi köper fastigheten i ett renoverat skick och priset är en spegling av renoveringar och att ändamålet ändrats från enbostads till flerbostadshus. Därför är fastighetsförvärvet klokt. Jag anser inte att ett inköp från staden av en privat fastighet på marknaden trissar upp priset på hela bostadsmarknaden, menar Zeqiraj (S).
Hampus Magnusson (M) är kritisk till att ärendet röstades igenom i nämnden. Moderaterna och någraLiberalerröstade emot det.
– Det är märkligt att kommunen kommer in och köper en villa som ska kosta 6 miljoner för 12 miljoner. Jag vet hur villorna ser ut, jag har varit en del i området. 12 miljoner är väldigt högt för en sådan villa. Familjer som vill flytta in kommer få stå tillbaka och istället kommer kommunen och köper för överpris, säger Magnusson (M).
Men Zeqiraj menar att köpet åtminstone löser problemen kommunen har framför sig just nu. Han understryker att vi har en bostadskris, inte bara i Göteborg utan i hela Sverige.
– Vi är skyldiga att agera istället för att som oppositionen sätta sig på läktarplats och tycka att allt staden gör är dåligt. Då får oppositionen kavla upp ärmarna,säga vad vi ska göra iställetoch samtidigt presentera sitt recept för hur man ska lösa bostadskrisen,säger Zeqiraj (S).
Magnusson misstänker att detta förvärv ärett test för att försöka sätta ett nytt sätt att lösa boendekrisen i system. Han pekar på ytterligare något som han ser som problematiskt i frågan, nämligen att en bostadsrättsförening inte kan neka kommunen att få köpa en bostadsrätt.
– Det är också en märklig situation man står inför. Där kan man tänka sig en förändrad lagstiftning. Då kanske vi Moderater driver frågan i riksdagen, men det är än så länge en personlig reflektion, inte något jag förankrat uppåt i partiet, avslutar Magnusson (M).
Moderaterna och Liberalerna föreslog att Fastighetsnämnden skulle söka andra alternativ såsom plats på andra boenden eller i familjehem. Men detta menar ordföranden inte är en hållbar lösning heller.
–Vi har miljontals kronor i kostnader när de här flickorna ska placeras i privata hvb-hem.Jag serinte förvärvet som en kostnad för staden utan som en investering, avslutarFastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S).