Klart: Göteborg klubbade plan mot tystnadskulturen

Efter larm om att kommunchefer tystar och mörkar om hot från kriminella och ungdomsgäng som sprider skräck i Hammarkullen får Göteborgs stad nu en handlingsplan mot tystnadskultur.
– En tydlig signal på att vi tar det här på stort allvar, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Hösten 2020 upprättade kriminella gäng vägspärrar i nordost och höll ett uppmärksammat stormöte på Posthotellet. I diskussionerna som följde lyfte den dåvarande verksamhetsledaren för brottsförebyggande arbete i kommunen, Maria Wallin, frågan om en tystnadskultur som lamslår arbetet.

En rapport som kom ett år senare tecknades bilden av kommunchefer som tystar och mörkar hot från kriminella.

– Vi visste att det var allvarligt redan när vi drev fram den utredningen, men det var värre än jag trodde, säger Martin Wannholt (D).

Nya avslöjanden

Sedan dess har ytterligare avslöjanden om hur kriminella gäng sätter skräck i stadens anställda, bland annat i SR:s Kaliber.

ANNONS

– Som det ser ut är Göteborg tyvärr den kommun i landet där detta har gått längst, säger Axel Josefson.

Under debatten i kommunfullmäktige under torsdagen var flera politiker uppe i talarstolen och gav uttryck för samma sak: tystnadskulturen är ett av stadens största problem, alla kategorier.

– Rapporten kom som ett slag i magen. Det är ett systemfel om personal inte vågar anmäla, säger Sarah Ullmark (M).

Eva Flyborg lyfte fram en mening som hon tyckte satt sig mer än andra, där en person säger: ”Jag bor inte i Sverige, jag bor i Bergsjön, där gäller andra lagar.”

– Stanna upp och fundera på det, säger hon.

– Det här är ett av våra viktigaste problem. Rapporten är skrämmande läsning om en helt annan värld, där kriminella sätter tonen och våldet till sist alltid vinner.

Attack mot vänstersidan

Hon tycker att tystnadskulturen är ett problem som inte gått att diskutera öppet och ärligt i Göteborg tidigare och att vänstersidan i politiken fortfarande inte gör det som krävs.

– Vänstersidan behandlar det här gigantiska problemet väldigt slentrianmässigt, säger hon.

Det är en bild som politikerna på vänstersidan inte ställde upp på.

– Det här är viktigare än någonsin, det är vi överens om. Stadens personal ska aldrig behöva vara rädda, säger Marina Johansson (S).

ANNONS

Oenighet om planen

Men det finns en skillnad i hur man vill tackla problemet. Det rödgröna styret – S, V och MP – argumenterade för att det inte behövs en separat handlingsplan, utan att det är bättre att lyfta in de insatser som krävs i redan befintliga planer.

Oppositionspartierna däremot menade att frågan får en större tyngd med en egen handlingsplan.

– Beakta signalvärdet. Vad skickar vi ut för signaler när det rödgröna styret säger: ”Nej, vi vill inte ha en handlingsplan för att motverka tystnadskulturen”, säger Axel Josefson.

Han vände sig specifikt till kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius.

– Jag är djupt besviken på dig Jonas Attenius, som inte tagit tag i den här frågan. Här måste kommunstyrelsens ordförande ta tag i taktpinnen, men du har släppt det till Vänsterpartiet.

Attenius slår ifrån sig

Jonas Attenius slog ifrån sig kritiken och sa att han delar uppfattningen om hur allvarligt problemet är.

– Alla här inne är överens om det. Det som skiljer är: ska vi ha en egen handlingsplan eller implementera det i befintliga dokument? säger han.

Eftersom alla oppositionspartier – M, D, L, KD, C och SD – röstade på samma sätt, så blir det en separat handlingsplan. Axel Josefson tror att det kommer att hjälpa biblioteksanställda i Hammarkullen och andra som kan råka ut för hot eller påtryckningar.

ANNONS

– Jag tror det. Det kommer att ge oss bättre fokus och göra det lättare att hålla ihop arbetet med de här frågorna.

LÄS MER:Orosanmälningar försvann – socialtjänsten utreds av polisen

LÄS MER:Verksamheter i Hammarkullen hotades – kommunen polisanmälde inte

LÄS MER:Axel Darvik (L) vill sätta in ordningsvakter i Hammarkullen

ANNONS