Hampus Hagman, för tillfället ledamot i byggnadsnämnden för Kristdemokraternas räkning.
Hampus Hagman, för tillfället ledamot i byggnadsnämnden för Kristdemokraternas räkning.

KD vill skicka Hampus Hagman till riksdagen

Hampus Hagman kommer att bli Göteborgs kristdemokraters förstanamn till riksdagen nästa år. Aron Modig, partiets nuvarande ledamot från Göteborg, kommer inte ställa upp för omval.

ANNONS

Aron Modig har tidigare meddelat på sin blogg att han inte tänker fortsätta i riksdagen. Den som tar hans plats blir Hampus Hagman, för närvarande bland annat ledamot i byggnadsnämnden. Rikspolitiken lockar delvis för att kommunal politik i många fall glider över till nationella frågor, enligt Hampus Hagman själv.

– Det finns mycket man skulle kunna göra för Göteborg i den rollen. Ofta när man får frågor som hamnar man i det nationella, till exempel att lagstiftning behöver ändras, säger Hampus Hagman.

Hade det varit val i dag så pekar opinionsmätningarna mot att KD inte hade kommit in i riksdagen alls. I GP/Sifo för oktober fick partiet 2,9 procent.

ANNONS

– Det går inte att säga att det inte är ett allvarligt läge. Men vi har svarat på de här frågorna även under tidigare mandatperioder. Vi som parti gör bra valrörelser och det tror jag att vi kommer göra igen.

Vad händer om du inte kommer in i riksdagen?

– Det kan ärligt talat säga att jag inte vet. Jag planerar för en mandatperiod. Vad som händer annars får vi se då. Jag är övertygad om att KD kommer att sitta i riksdagen även nästa mandatperiod.

Partiets nomineringskommitté kommer att presentera listorna på onsdag. 27 november ska namnen sedan spikas på partiets stämma. Kommunalrådet David Lega (KD) menar att det är ett avbräck för partiet i Göteborg

– Hampus har varit viktig för den resa KD gjort i Göteborg. För partiet i Göteborg är det ett jättetapp, men vi kommer fortsätta att arbeta ihop, säger han.

Även de andra allianspartierna börjar bli klara med sina listor till nästa års val. Moderaterna presenterade sina namn förra veckan. Sedan tidigare är det klart att riksdagsledamoten Cecilia Magnusson inte kommer ställa upp för omval. Pontus Båth kommer inte heller att ställa upp. Anledningen är bland annat den hårda kritik som Torslandapolitikern fick efter att ha klätt ut sig till Peter Madsen på en halloweenfest. Förstanamnet på M:s riksdagslista för Göteborg är Lars Hjälmered.

ANNONS

När det gäller listan till kommunvalet så fick Hampus Magnusson flest röster när partiet tidigare genomförde ett provval. Men när nomineringskommitén nu presenterar sina förslag är Jonas Ransgård i topp. Listorna är preliminära och kommer att spikas på partiets stämma i helgen.

Inom Liberalerna pågår provvalet nu och kommer sedan fastställas i januari. Centerpartiet är sedan tidigare klara med arbetet.

ANNONS