Julbussen stoppas av polisen

Efter en dag stoppades Västtrafiks uppskattade julbuss av polisen. Anledningen - bussen bryter mot trafikreglerna. – Polisen har meddelat att den inte är godkänd för trafik, säger Kristian Lans på Västtrafik.

ANNONS

I torsdags morse möttes morgonpigga göteborgare av en överraskning på bussen. I alla fall de som steg på linje 55 mellan Chalmers och Lindholmen och hade turen att tajma den specialpyntade julbussen som ser ut som en rullande julgran och där det spelas julmusik ombord för julälskande resenärer.

LÄS OCKSÅ:Julbussen tillbaka i Göteborg

"Inte godkänd"

Julglädjen blev dock kortvarig. Redan på fredagen tvingades Västtrafik att dra in bussen som är en del av projektet Electricity som är ett samarbete mellan bland andra Volvo, Göteborgs stad ochVästtrafik.

–Polisen har meddelat att den inte är godkänd för trafik med den utformningen bussen har med sina lampor och därför har aktörerna bakomElectricity valt att dra tillbaka den med omedelbar verkan, säger Västtrafiks presschef Kristian Lans.

ANNONS

Lans berättar att han inte har någon detaljkunskap om exakt vad det är med bussens lampor som polisen inte godkänner.

Det här känns ju spontant lite tråkigt?

– Ja, vi har försökt att reda ut vad som gäller med polisen tidigare, men vi har inte fått några klara besked.Nu har polisen tyvärr meddelat att den inte är godkänd. Vi har inget emot beskedet utan sätter trafiksäkerheten främst och har full respekt för beslutet, säger Kristian Lans.

Är det här slutet för julbussen i Göteborg?

– Vi får försöka reda ut vad som gäller inför nästa år och helt enkelt se vad vi kan göra, säger Kristian Lans.

Polisens presstalesperson Hans Lippens säger att han inte känner till beslutet.

– Det är första gången jag hör talas om det, men när det gäller lampor så ska det vara vita fram och röda bak, men jag kan inte svara på varför bussen inte får köras, säger Hans Lippens.

Skänker pengar till Stadsmissionen

En tanke med julbussen har också varit att delar av biljettintäkterna som resenärerna som åker med denstår för ska skänkas till Göteborgs Stadsmission.

Planen var att bussen skulle rulla i Göteborg mellan den 1-3 december och trots att den inte har kunnat rulla helt som planerat kommer Stadsmissionen att få sina pengar.

ANNONS

– Det löftet avviker vi inte från och vi kommer att skänka cirka 20 000 kronor till Göteborgs Stadsmission, säger KristianLans.

LÄS OCKSÅ:Förra årets glädjespridare kommer tillbaka

ANNONS