Julafton - den nya krogkvällen

ANNONS
|

En guldig plastjulgran på ett bord, ljusslingor i fönstren och lite grönt ovanför bardisken. Puben Skål i centrala Göteborg är knappast julpyntad till tänderna, men här finns det där chosefria gemytet som hör julen till.

- Vi brukar ha öppet på julafton och det känns som att det tillkommer fler krogar varje år, säger bartendern Mikaela Levander, som dock inte ska jobba den här julaftonen.

Det är skralt med statistik på området, men enligt bokningssajten Bookatable ökade antalet bokade bord på julafton med 18 procent 2014 jämfört med året innan.

Företaget står också bakom en enkätundersökning från november i år, där mer än varannan, 54 procent, av de 1 146 som svarade kunde tänka sig att gå ut och äta på årets största familjedag.

ANNONS

I baren på Skål sitter Stig Semrén och varvar ner med en öl efter jobbet. Julafton firar han med sin systers familj, men han tycker att det är rätt självklart att det blir vanligare att folk firar jul på krogen.

- Samhället är sådant i dag, många jobbar, familjer reser bort och det mesta är öppet som vanligt, säger han.

Många familjer väljer att äta gemensam julmiddag på krogen. Enligt Bookatable är flera restauranger redan fullbokade på julafton. En av dem är Operakällaren i Stockholm.

- Samma familjer kommer hit år efter år. Det är en lika viktig tradition för dem som det är för oss. Att inte behöva oroa sig för disken som tornar sig i köket och istället samla hela familjen runt ett bord är kvalitet för många, säger Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren, i ett pressmeddelande.

Anjin Forsell-Dahlhöjd sitter med en kompis och ska beställa mat på Skål. De är båda gifta och kompisen har nyligen blivit pappa.

- Förr i tiden har det väl hänt att jag har gått ut på kvällen efter att ha firat med familjen. Nu är jag nog något år för gammal, men jag tycker att det ha ökat, jag har fått en del inbjudningar på Facebook, säger Anjin Forsell-Dahlhöjd.

ANNONS

I år vankas det finsk rotfruktslåda och andra läckerheter hemmavid, med föräldrar och svärföräldrar som gäster, men han tycker att julaftonsöppna krogar är en utmärkt idé.

- Absolut, varför inte? Det är ju perfekt att gå och se en bio och sedan gå ut och käka och dricka öl på jul.

Magnus & Magnus är en av de Göteborgskrogar som erbjuder julkalas efter att familjefirandet är över.

Det är klubben Bara Magnus som anordnar "En bättre julafton", med en klassisk julprofil: Julen handlar om att ge, inte att få. Gästerna betalar en frivillig entré och alla pengarna går till Café Trappanér, som stöttar hemlösa i Göteborg.

På Skål står Folke, som inte vill ha med efternamnet i tidningen. Han har långt gångna planer på utgång på julaftonen.

- Jag jobbar till klockan 12, sedan firar jag jul med familjen en stund, sedan kommer jag att fly familjehetsen och berusa mig, säger han.

Kompisen Einar Himmelmann firar med föräldrarna och brorsan på lantstället.

- Det är skönt att lämna stan också och åka till skogen, säger han.

Om de ska önska sig något av Kroggöteborg i juletid så är det större bredd.

- Det vore kul om fler svartklubbar var öppna.

ANNONS

Några Göteborgskrogar som har öppet på julafton:

Valand/Lilla London, Kungsportsavenyn/Vasagatan: 17.00-23.30.

Valand/Nattklubb, Vasagatan 41: 23.00-03.00.

Skål, Storgatan 16: 17.00-02.00.

Flying Barrel, Kristinelundsgatan 3: 13.00-24.00.

The Bishops Arms, Järntorget: 17.00-01.00.

The Bishops Arms, Kungsportsavenyn: 17.00-22.00.

7:ans ölhall, Kungstorget 7: 11.00-01.00

Magnus & Magnus (klubben Bara Magnus), Drottninggatan 5, 21.00-03.00.

The Dubliner, Östra Hamngatan 50B: 11.00-03.00.

Jerntorgets brygghus, Järntorget: 17.00-03.00.

O'Learys, Östra Hamngatan 37: 12.00-18.00.

Henriksberg (pubdelen), Stigbergsliden 7: 17.00-01.00.

ANNONS