Jan, 56: "Det är ett smart spel"

Jan Johansson, 56 år, skulle bara kika lite – trodde han. Men vips så var han fast.

ANNONS

Sedan en vecka tillbaka tillhör Jan Johansson pokémonjägarnas växande skara.

– Jag var lite nyfiken på vad spelet gick ut på ochsedan satt man bara där och det är som med alla andra beroenden; bara en till, bara en till. Sedan har det blivit en liten tävling inom familjen och då ska man förstås var lite bäst. Det är ett smart spel,säger han.

I går hängde han i Slottsskogen tillsammans med dottern, Charlotte, 12 år, och hennes kompis Anna Hermansson, 13 år, och andra jägare vid pokéstoppen vid Sven Renströms minnessten.

–Vad som är stort plus är att ingen som spelar ses som udda eller konstig, säger han.

ANNONS

Nedanför den lilla kullen hade Danny Lam, 23, och hans nyvunna kompisar, parkerat sig på en filt och pausat jakten.

–Spelat har tagit mig runt om i stan till platser jag aldrig varit förut och jag har fått nya kompisar. Det här är inget spel där man inte pratar med varandra om någon skulle tro det, säger han.

Ana Gheorghe och Andrej Blom gjorde vad de kunde för att fånga sina byten vid säldammen.

–Det är fascinerande att se alla som är ute och går i alla åldrar. Till skillnad från andra dataspel där man sitter hemma träffas man face to face och kan börja prata om andra saker än själva spelet. Så det är väldigt roligt och socialt, säger Ana Gheorghe.

Andrej Blom tror att spelet är här för att stanna.

–Pokémon har funnits i 20 år sedan jag gick på mellanstadiet och det är klart att det kommer att komma nya varianter på temat, säger han.

Trafikverket slog i går larm om att mobilspelet kan vara en trafikfara då pokéstopp förläggs vid vägar, järnvägar och bensinstationer. Företaget Niantic uppmanas mot den bakgrunden att spärra vissa pokéstopp.

ANNONS
ANNONS