Inredningsarkitekten: "Uteserveringen ska signalera en känsla"

ANNONS
|

Kristofer Jonsson sitter med ett immigt glas på uteserveringen som Gyllene Prag slog upp på Sveaplan tidigare i år. Serveringen kretsar en container med bar inuti och en liten terrass upptill. Torget fylls av långa svartmålade träbord. Kristofer, som jobbar på Göteborgsbyrån White och bland annat skapar just spännande restaurangkoncept, är förtjust:

- Detta är en rolig uteservering, jag gillar hur de använder containern. Samtidigt drar biltrafiken ner känslan något, säger han.

Kristofer Jonsson tror att en uteservering är helt livsavgörande för den som vill driva restaurang i stan. Men kan de se ut hur som helst?

- Ja, det tycker jag. Allt handlar om vilken känsla krögaren vill att uteserveringen ska förmedla. Som här, långborden signalerar att detta är en plats där folk ska mötas. Ett ställe med små rangliga bord bjuder mer in till en snabb kopp kaffe. Avalon med sina stora mjuka soffor signalerar "här beställer du champagne och den tar tid att dricka", där ska man sitta länge.

ANNONS

När uteserveringarna öppnar för sommaren vallfärdar göteborgarna till de soligaste. Men Kristofer tror inte det är kört bara för att serveringen ligger i skuggigt läge, till exempel på Linnégatans eller Avenyns västra sidor.

- Solläge är enklare, dit hittar folk alltid. I skugga får man anstränga sig mer - jobba med artificiellt ljus och inredning som bjuder in på ett annat sätt. Men för kvällsöppna restauranger spelar solen egentligen ingen roll. Där handlar det kanske mer om utbudet.

Det enda Kristofer inte kan acceptera på uteserveringar är faktiskt något de flesta har.

- Jag gillar inte när uteserveringar skärmas in med tyger eller rep. Uteserveringen ska vara en plats mellan det offentliga rummet - gatan, och det privata - restaurangen. Det tråkigaste jag vet är när man gör den gränsen för tydlig, när det bara blir privat.

Han tycker att Spisa på Övre Husargatan har luckrat upp gränsen på ett kul sätt. Restaurangens fönster har öppnats helt mot uteserveringen och glaset har flyttat ut mot gatan. Uteserveringen blir då en förlängning av restaurangen i stället för ett isolerat rum i gatan. Motsatsen till detta, menar Kristofer, är de glastäckta serveringarna på Avenyn.

- Det är knappt uteserveringar, det är rum. Gränsen till gatan är stenhård. Samtidigt finns det säkert regler som säger att det måste finnas avgränsningar.

ANNONS

Förra året utsåg GP-läsarna Göteborgs finaste innergård och i år ska läsarna kora stans finaste uteservering. Kristofer Jonsson har svårt att välja sin favorit. Han gillar svala innergårdar som den innanför da Matteos rosteri eftersom de känns lite "hemliga och exklusiva". Samtidigt trivs han på Stadsteaterns myllrande, soldränkta terrass och på en plaststol utanför korvmojen vid Grönsakstorget. Till slut väljer han Storköket utanför Storan.

- Det är en ultimat plats som avgränsas naturligt av vattnet och teaterns fasad. En annan favorit är när jag och min fru tar med varsin räkbaguette och äter lunch på Älvsnabbens tak medan den kör mellan Lindholmen och Klippan. Det blir som en uteservering vi skapar själva.

KRISTOFERS SEX FAVORITER

Storköket

Gården innanför Da Matteos rosteri på Magasinsgatan

Stadsteatern

"Torget" på Magasinsgatan

Älvsnabbens tak

Gården på Kyrkogatan där Juicekällan ligger

VILKEN ÄR DIN FAVORIT BLAND GÖTEBORGS ALLA UTESERVERINGAR?

Mejla din nominering, en bild och givetvis en kort motivering senast 13 juli. En jury på GP kommer därefter att välja ut de fem bästa bidragen. De kommer att kunna beskådas på www.gp.se och på GP:s facebooksida, där du även kommer kunna rösta på din favorit. Den mest populära uteserveringen utses 20 juli.

ANNONS
ANNONS