Nathalie "Nattid" Danielsson är i år med på GP:s maktlista.
Nathalie "Nattid" Danielsson är i år med på GP:s maktlista. Bild: Mia Höglund

Influencern Nathalie "Nattid" Danielsson: "Tänker inte att jag har makt"

Nathalie “Nattid” Danielsson, 18, har på kort tid blivit en av landets främsta influencers och målgruppen är framförallt tonårstjejer. Flera miljoner följare i appen Tik Tok uppskattar och inspireras av hur Nattid berättar öppenhjärtigt om sig själv och sitt liv.

ANNONS
|

Att hamna på Göteborgs-Postens maktlista är ingenting som Nathalie "Nattid" Danielsson tar för givet.

– Alltså det känns ju sjukt. Makt är något som man inte förstår att man har, det är inget jag går och tänker på att jag har, säger den artonåriga influencern.

Tycker du att du har makt?

– Jag inspirerar mina följare väldigt mycket, de tar efter vad jag säger, eller en del av sakerna i alla fall. Gör jag samarbeten kanske de köper saker som jag säger är bra. Så på ett sätt har jag ju makt.

LÄS MER:Nattid: Jag är van vid att folk kallar mig ful

Peppar följarna som har det tufft

Visst märker hon att hon påverkar vad hennes följare väljer att konsumera. Men hon vill också se att hennes inflytande når längre, djupare än nätshopping.

ANNONS

Hennes självbiografiska bok "Jag, Nattid", skriven med journalisten Hanna Welin, kom ut i slutet av augusti och sålde slut redan innan den nådde butikerna. Den berör bland annat hennes skolgång, med mobbing och trakasserier. Nathalie Danielsson ser att hennes makt innefattar att peppa andra som har det tufft.

– Jag märker det när jag till exempel har hjälpt någon i skolan att kämpa på lite extra och gett stöd. De hör ju inte av sig och säger "wow, du har makt" utan snarare "du är en grym människa som hjälpte mig", säger hon.

Nathalies Danielssons walk-in-closet.
Nathalies Danielssons walk-in-closet. Bild: Mia Höglund

Hur känns det då?

– Jag kommer aldrig förstå det, det är helt sjukt. För mig är jag bara en vanlig människa precis som alla andra. Men jag tror att det är viktigt att folk som märker att de har makt inte överanvänder det och gör det till något annat, det är inte okej. Man får hålla det på en mogen nivå.

LÄS MER:Varför har Göteborg så få kändisar?

Danielsson får meddelanden från sina följare varje dag. De kan vara så unga som nio år, men också i 30-årsåldern, även om hon tror att hennes främsta målgrupp är mellan nio och 19 år.

Vem tycker du har mycket makt?

– Det första som dyker upp i mitt huvud är Therese Lindgren och Jocke och Jonna. De är störst på svenska Youtube, många ser upp till dem och de gör bra grejer. Det är väl bara för att jag själv är på Youtube väldigt mycket.

ANNONS

LÄS MER:Unga vill läsa om fruktansvärda levnadsöden

ANNONS