Susanne Hagström förbereder inför kvällen homeparty
Susanne Hagström förbereder inför kvällen homeparty

Homepartyt ett koncept som har överlevt

ANNONS
|

I en villa i Torslanda i Göteborg dukar Susanne Hagström upp fat, ljuslyktor och plädar på ett stort matsalsbord. En fjärdedel av vårens kollektion fick hon med sig när hon packat bilen full inför kvällens visning.

Hon har jobbat extra som säljare för homepartyföretaget Living and Room i fyra år och gör omkring tio visningar varje månad.

–Grått är det nya svarta, konstaterar hon och inleder aftonen med att gå igenom några av säsongens starkaste inredningstrender.

Tolv kvinnor har samlats i den stora soffan och en doft av nybakad äppelpaj och kaffe sprider sig i huset.

–Det är halva nöjet att fika, tycker kvällens värdinna Mia Zander.

ANNONS

Det är inte första gången hon välkomnar försäljare som Susanne Hagström i sitt hem. Genom åren har väninnorna handlat det mesta från matlådor till barnkläder hemma hos varandra.

Idén med homeparties föddes med Tupperware i Amerika efter andra världskriget och lockar fortfarande, framför allt kvinnor, att både köpa och sälja via personliga möten i hemmet. Populärast tycks tillställningarna vara en bit utanför storstäderna där butiksutbudet är mer begränsat. Tillsammans med annan så kallad direkthandelsförsäljning omsätter homepartyförsäljningen över två miljarder kronor i Sverige varje år.

Enligt ekonomijournalisten Annika Creutzer har konceptet överlevt eftersom det är svårare att tacka nej till köp i hemmiljö jämfört med i en affär, särskilt när det är en kompis som har bjudit in.

–Att gå därifrån utan att ha köpt något är ju närmast oartigt, säger Annika Creutzer.

Juridiskt sett är det inget som säger att gästerna måste handla, tvärtom betonar säljarna ofta att det inte finns något köptvång. Den som handlar på ett homeparty har även 14 dagars lagstadgad ångerrätt.

Ändå är Annika Creutzer kritisk och menar att den psykologiska faktorn och kompistryck väger tungt. Hon ser även ett problem med att kunder på ett homeparty inte kan jämföra varornas pris och kvalité men likvärdiga produkter från andra företag.

ANNONS

–Jag vill inte ta bort glädjen för dem som tycker att det här är ett kul tillfälle att träffas, men då ska man ta det för vad det är. Att du kanske betalar lite mycket för en sak du inte riktigt behöver, säger Annika Creutzer.

Fakta: Lagar och regler

På ett homeparty gäller distans- och hemförsäljningslagen.

Du kan betala genom förskott, faktura eller kontant. Bra att ta reda på hur det förhåller sig innan du kommer till homepartyt.

Vill du byta eller ångra köp går detta att göra inom 14 dagar, enligt lag. Säljaren på homepartyt ska kunna informera om vad som gäller just för deras varor.

Om du måste skicka tillbaka varan till företaget har du rätt att få ersättning för returfrakten. Varan måste naturligtvis vara i oförändrat skick om du vill lämna tillbaka den.

I sommar ersätts distans- och hemförsäljningslagen av lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. För homepartyshoppare innebär det nya regelverket inga större förändringar. Den stora skillnaden är att den även omfattar försäljning ute på stan.

Skulle det vara något fel på varan har du som kund rätt, enligt konsumentköplagen, att få felet avhjälpt eller en ny vara levererad.

Källa: Konsumentverket och homeparty-guiden.se

ANNONS