Här rivs badpalatset Oceana – bit för bit med stora kranar

Tången på lyftkranens hand slet i Oceanas tänkta attraktionstorn under tisdagsmorgonen. Förbipasserande uppfattade det som att rivningen nu nått en mer brutal fas, något Clara Nilsson, projektledare på marknadsavdelningen med ansvar för Oceana, har förståelse för.
– Det blir mer visuellt när man nu börjat plocka ner tornet, säger hon.

ANNONS
|

Rivningen av Oceana växlades upp under tisdagen. Lisebergs VD Andreas Andersen bekräftar via sms att rivningen går enligt plan och hänvisar till Clara Nilsson, projektledare på marknadsavdelningen med ansvar för Oceana, som förmedlar samma budskap.

– Det pågår en rivning av attraktionstornet som vi informerat om tidigare, och det är en del av rivnings- och saneringsprocessen. Men det blir mer visuellt när man nu börjat plocka ner tornet.

”Stor sorg och smärta”

Det var i början av februari som Lisebergs nya badpalats Oceana brandhärjades och en första beräkning pekade på att skadorna uppgår till nästan 500 miljoner kronor.

Att se de utbrunna byggnaderna månaderna efter branden har varit tungt, berättade Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs jubileumsprojekt, för GP tidigare i somras.

ANNONS

– Det är en stor sorg och smärta framförallt i och med att en kollega miste livet. Jag har jobbat i 10 år med det här projektet och det känns jättetufft att se förödelsen.

”Det syns att det rivs”

Nedmonteringen av det stora svarta tornet, där en av Lisebergs medarbetare hittades död, har pågått i några veckor och går nu in i en mer intensiv fas.

Tornet klipps sönder med hjälp av kranar. Materialet som faller till marken spolas med vatten för att hindra att partiklar dras bort i vinden innan man forslar bort det från området.

– Jag står själv och tittar på tornet och det syns att det rivs. Jag förstår att det går att uppleva som att det går in i ett mer intensivt skede, säger Clara Nilsson.

Tornet kommer rivas ner till våning tre där den platsbyggda betongen tar vid. Exakt när man når betongen kan man inte meddela än.

– Det är svårt att säga, det är ett komplext uppdrag. Rivningen kommer pågå hela sommaren och ambitionen är att det ska vara klart någon gång i augusti. Och det går enligt plan.

LÄS MER:Nu rivs Oceanas torn – se bilderna från det nedbrunna badpalatset

LÄS MER:Risk för klorgasutsläpp när Oceana brann

LÄS MER:Polisen: Svetsning bakom Oceanabranden

ANNONS