Madelene Trapp och Mikael Svensson räknar röster på Katrinelundsgymnasiet.
Madelene Trapp och Mikael Svensson räknar röster på Katrinelundsgymnasiet. Bild: Robin Aron

Här räknas tusentals röster i Göteborg

60 procent valdeltagande. Det kunde rösträknarna i valdistriktet Odinsgatan med flera slå fast klockan strax före halv tio på söndagskvällen. Då återstod räknandet av alla valsedlar.

ANNONS

– Jag förklarar valet avslutat. Klockan är 21.02.

Annica Corell, samordnande ordförande för röstmottagarna i Katrinelundsgymnasiet och en av rösträknarna i valdistriktet Odinsgatan, ser till att hennes medarbetare möblerar om i rummet så att räkningen ska kunna förflyta smidigt.

Klockan 21, när vallokalen stängt och röstningen är avslutad, börjar en ny fas i röstmottagarnas arbete – själva rösträkningen. Först ska alla förtidsröster läggas i valurnan.

– Det brukar ta sin tid eftersom valkuverten måste tas ur fönsterkuverten och sedan läggas i valurnan en och en.

Runt 31 procent av väljarna i distriktet har förtidsröstat. Men eftersom det finns ångerrätt fram till valdagen kan de inte räknas förrän vallokalen stängt.

ANNONS

–Vi har haft en person som utnyttjat den rätten i dag, säger Annica Corell.

Dagen har rullat på bra, berättar hon. Men det har varit mycket lugnare än vid riksdagsvalet, då valdeltagandet brukar ligga på runt 80 procent.

Antalet personer som röstat prickats av i röstlängden. Det antalet ska sedan stämmas av med antal röstsedelskuvert.

Annica Corell, samordnande ordförande för röstmottagarna i Katrinelundsgymnasiet och Lars Haldorson räknar röster på Katrinelundsgymnasiet.
Annica Corell, samordnande ordförande för röstmottagarna i Katrinelundsgymnasiet och Lars Haldorson räknar röster på Katrinelundsgymnasiet. Bild: Robin Aron

– Om det inte stämmer får vi börja om räkna på nytt, säger Annica Corell.

Men den här gången går det bra.

– Tjoho! Det stämmer, konstaterar hon glatt.

Klockan närmar sig 21.30 och de kan konstatera att nästan 60 procent av de röstberättigade i distriktet deltagit i valet.

Efter det ska kuverten öppnas och röstsedlarna sorteras efter politiskt parti.

– Vi räknar parti för parti och kontrollerar sedan summan med de röster vi fått in. Och samma sak gäller här. Stämmer det inte får vi räkna om.

I demokratins tjänst

Katrinelundsgymnasiet är en av Göteborgs största vallolkaler – i bemärkelsen antal valdistrikt i samma lokal. Här samsas väljare från sju olika valdistrikt. Totalt kan runt 7000 personer göra sitt EU-val här.

Annica Corell, som studerar till civilingenjör, hör trots sina 34 år till veteranerna i sammanhanget och gör sitt elfte val i demokratins tjänst.

– Jag var 18 år första gången jag var röstmottagare, säger hon. Sedan dess har jag varit med vid varje val. Det är en självklarhet för mig. Jag tycker det är viktigt att vara med i den demokratiska processen och ser det som ett hedersuppdrag.

ANNONS

Som samordnande ordförande är hon den som leder arbetet i vallokalen.

– Jag ser till att alla vet vad de ska göra när de kommer hit och att vi alla är med på samma bana när vi är här.

Madelene Trapp och Rasha Sandén tömmer valurnan. Annica Corell och Lars Haldorson står redo att börja räkna röstkuverten.
Madelene Trapp och Rasha Sandén tömmer valurnan. Annica Corell och Lars Haldorson står redo att börja räkna röstkuverten. Bild: Robin Aron

Utbildning krävs

Valnämnden i varje kommun ansvarar för rekrytering och utbildning av röstmottagarna. Även de som varit med vid tidigare val är skyldiga att delta. Alla ska vara uppdaterade om vad som gäller. Nytt för årets val är att väljare ska kunna ta sina valsedlar utan insyn från andra. De ska finnas på en avskärmad plats.

49 röstmottagare är placerade på Katrinelundsgymnasiet under valdagen.

– De är i olika åldrar. Gamla och unga, säger Annica Corell. En del har varit med förut och en del är nya.

De färdigräknade röstsedlarna ska sedan transporteras till kommunens valnämnd.

– Jag tror att vi kommer att vara klara runt kl 23, säger Annica Corell.

Det slutliga resultatet för hela landet beräknas vara klart på fredag.

Fakta: Rösträkning EU-valet

Kommunerna genomför den preliminära rösträkningen och länsstyrelserna genomför den slutliga rösträkningen.

Alla röster räknas två gånger. En preliminär rösträkning genomförs i två steg hos kommunerna, dels på valnatten och dels på onsdagen efter valdagen. Länsstyrelsen genomför den slutliga rösträkningen. Först efter den finns ett slutligt resultat.

När röstningen avslutas på valdagen börjar röstmottagarna i varje vallokal räkna. De röster som tagits emot där och de förtidsröster som levererats till vallokalen.

De godkända förtidsrösterna läggs i valurnan efter att röstkortet har separerats från valkuverten och det markerats i röstlängden att personen röstat.

När alla förtidsröster lagts ner i valurnan töms den och samtliga röster räknas.

När räkningen är klar läggs valsedlarna in i speciella säkerhetspåsar som klistras igen och överlämnas till valnämnden i kommunen. Valnämnden ser till att rösterna så snart som möjligt transporteras till länsstyrelsen för den slutliga rösträkningen.

Källa: Valmyndigheten.se

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS